Осветление

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Осветление на хотел „Екскалибур“ в Лас Вегас, САЩ

Осветление е изкуствена или естествена светлина, която осигурява осветеност на вътрешността на сгради или навън на паркове, стадиони и други. Изкуствените източници са технически устройства с различна конструкция и различни способи за преобразуване на енергията, основното предназначение на които е получаването на светлинно излъчване. Примери за изкуствено осветление са:

Естествените източници на светлина за природни обекти, които осветяват със собствена или отразена светлина. Това са:

Осветлението изпълнява не само естетични функции, но е много важно поради здравословни причини и може да предотврати разход на енергия. Проучване, проведено през 1972 и 1981 г., документирано от Робърт Улрих, изследвало 23 хирургически пациенти, които били настанени в стаи с прозорци и гледка навън. Резултатът от проучването е, че пациентите, които били в стаи с прозорци, които осигуряват достъп до естествена светлина, имали много по-кратки следоперативни болнични престои, получавали много по-малко отрицателни оценъчни коментари в бележките на медицинските сестри, приемали по-рядко силни болкоуспокояващи спрямо 23 други пациенти в подобно състояние, които обаче били настанени в стаи, където прозорците гледали към тухлени стени. Това проучване показва, че поради естеството на гледката и излагането на дневна светлина наистина е по-здравословно за пациентите, отколкото за тези, които са изложени на слаба естествена светлина със закрита гледка към стена.[1] Правилното използване на прозорците не само повишава работната производителност, но допринася както за по-добрата естетика на помещенията, така и за по-доброто цялостно здраве на хората в тях.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ULRICH R S. VIEW THROUGH A WINDOW MAY INFLUENCE RECOVERY FROM SURGERY. Science (Washington D C) [serial online]. 1984;224(4647):420 – 421.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]