Тераса

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тераса

Тераса (на френски: terrasse, площадка) е архитектурна форма, представляваща открит подиум, построен направо върху терена или върху изкуствена конструкция.[1] Може да е оградена, а може да има и покрив, който закрива цялата тераса или само част от нея. На терасата в отделни случаи може да се гледа като на голям балкон или веранда (когато е покрита). Поне едната ѝ страна е прикрепена към сградата и може да е на няколко нива. Терасата е средство за увеличаване на жилищната площ, особено в райони с топъл климат, защото макар и на открито, създава достатъчно домашен уют и комфорт. На нея може да се отглеждат цветя, да се постави люлка, столове и маса, а дори и плувен басейн. Традиционно терасите са изработвани от дърво, но могат да се ползват и други строителни материали.

Терасата има многовековна история. Едно от най-известните терасовидни изобретения на древността са Висящите градини на Семирамида.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Република България. Закон за устройство на територията. // lex.bg. lex.bg, 2011. Посетен на 16 февруари 2012. „Тераса“ е открита използваема площ, разположена върху помещения, върху колони или върху терена.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]