Аудитория

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лекционна зала в Барух Колидж, Ню Йорк
Церемония в аулата на Оксфордския университет

Аудитория (на латински: auditorium) в България се използва основно със следните значения:

  • голяма зала за четене/слушане на лекции, най-често в университет, също аудиторна зала, лекционна зала
  • слушателите на лекция, конференция, изказване и прочее
  • слушателите, а понякога и зрителите на предаване, излъчване и т.н., слушателска аудитория

Аудиторна зала[редактиране | редактиране на кода]

В английски говорещите страни аудитория е всяка зала за публика: концертна, театрална, оперна и за други изкуства. В някои страни аудитория се нарича класната стая в училище.

Съвременните аудитории са проектирани за голям брой слушатели (над 100), поради което те следва да отговарят на няколко критерия:

  • достатъчно пространство за всички студенти (респ. участници в дискусии, конференции и пр.);
  • добра видимост към лектора от всички седалки в аудиторията;
  • добра акустика, за да не се налага допълнително озвучаване;
  • добра изолация от другите помещения в сградата, за да не се чуват шумове и това да пречи на учебния (съотв. научния, конферентния) процес;
  • осигуреност със съвременни аудиовизуални и електронни средства за представяне.

За това големите аудитории често се проектират с амфитеатрално разположение на седящите места.

Аудитории се изграждат не само в учебните заведения, но и в сградите на научни институти и някои обществени учреждения.

Аула[редактиране | редактиране на кода]

Докато в повечето европейски страни думата се използва като термин за класна стая, под аула в България често се разбира най-голямата и/или тържествената аудитория във висше училище.

Думата има гръцки произход и в специфичната архитектура на Елада аулата е вътрешният двор на къщата, както и атриумът при древноримската къща.

Терминът започва да се използва за обозначаване на зала за лекции в епохата на барока. В католическата църква е използван за наименование на зала за религиозни дискусии.

Аулата на Софийския университет е най-старата в България, тя е и най-украсената с орнаменти аудитория, подобно на зрителната зала на Народния театър „Иван Вазов“.

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Lecture hall в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​