Кухня (помещение)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за помещението. За кулинарната традиция вижте Кухня.

Кухнята е стая, или отделно помещение в сграда, предназначено за приготвяне на храна. Основната дейност в кухнята е готвенето и консумирането на храна, но може да се ползва и за развлечение.

История на кухнята[редактиране | редактиране на кода]

Швейцарска кухня от 18 век
Noe cooking corner.jpg
Кухнята в двореца Синтра (Португалия)

Кухнята в съвременния си вид съществува отскоро. В древна Гърция и древен Рим само богатите са имали свои собствени кухни (обикновено огромни помещения), бедните са готвели в обществени кухни. До 18 век единственият начин на загряване на храната е с помощта на огнище — открит огън или жарава. Това определя и архитектурата на кухнята. Огнището обикновено е в ниша в стената и над него е окачен на верига казан или друг голям метален съд. По това време липсва течаща вода и трябва да бъде донасяна от близкия извор или кладенец.

През 19 век огнището се усъвършенства и бива затворено с тухли като се превръща в пещ с каменна плоча отгоре за готвене. Но все още този начин на готвене е свързан с много дим и опушване на стените.

През първата половина на 20 век в България много популярна, особено по селата е печката от тип „Циганска любов“. Тя работи с дърва и въглища, а димът е отвеждан навън през комин с помощта на бурии. Печката служи едновременно за отопление и за готвене.

С усъвършенстване на технологиите обликът на кухнята се променя значително. Печките стават профилирани – готварски и отоплителни. Някои работят на газ, други на нафта, а трети на електричество. Съществуват дори комбинирани такива. Изобретяването на микровълновата фурна значително улеснява домакинята и ѝ спестява време.

Оборудване на кухнята[редактиране | редактиране на кода]

лятна кухня на българското село

Съвременните кухни са оборудвани с хладилник, готварска печка с фурна и котлони, аспиратор, микровълнова фурна, съдомиялна машина, умивалник с топла и студена вода, мелница за отпадъци, както и различни прибори и електрически уреди. Последната тенденция в модата и техниката е те да са направени от неръждаема стомана.

Видове кухни[редактиране | редактиране на кода]

Домашна кухня[редактиране | редактиране на кода]

Домашната кухня е със сравнително малки размери и служи за приготвяне на храната на семейството. Обикновено не е отделена от мястото за хранене. Съществуват различни по големина и форма кухни, но най-попурярните са тези с формата на буквата Г или П.

Индустриална (професионална) кухня[редактиране | редактиране на кода]

Kitchen 050918 154652.jpg

Тази кухня е с много по-големи размери и е предназначена за приготвяне на храна за значителен брой хора. Такива са кухните в ресторанти, хотели, столови, болници. Кухните от този вид трябва да отговарят на определени правителствени регламенти по отношение на хигиена и сигурност за да се предотвратят инфекциозни заболявания и натравяния, и подлежат на периодична инспекция от официални лица.

Индустриалните кухни са със специално оборудване. Хладилниците, камерите за дълбоко замразяване и печките са с много по-големи размери и със специфично предназначение и функции. Стените и пода на помещението са покрити с плочки за бързо и лесно почистване. Печките са обикновено на газ, защото готвенето става по-бързо и температурата се регулира по-лесно.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]