Неръждаема стомана

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Облицовки от неръждаема стомана се използва за Концертна зала Уолт Дисни

В металургията, неръждаема стомана, известна още като неръждаема стомана Inox или Инокс на френски inoxydable (inoxidizable), представлява стоманена сплав с най-малко 10,5% хром съдържание по маса.[1][2]

Изделията от неръждаема стомана се отличават със своята устойчивост на корозия, която се увеличава с увеличаване на съдържанието на хром. Добавянето на молибден увеличи устойчивост на корозия и устойчивост на киселини и срещу питингова корозия в хлоридни разтвори. Следователно, има много марки неръждаема стомана с различно съдържание на хром и молибден зависимост от околната среда в която сплавта трябва да работи. Неръждаема стомана е устойчива на корозия, има ниски изисквания за обслужване и познатия и блясък я правят идеален материал за много приложения където здравина на стомана и корозионна устойчивост са необходими.

Съдържанието на хром определя устойчивостта ѝ към корозия, а добавеният никел позволява полиране до огледален блясък, подобрява корозоустойчивостта при високи температури и придава здравина. Този тип стомана често бива използвана за изработка на масови домакински съдове (тенджери, плата) и прибори.

Неръждаема може да се нарече стомана с най-малко 10,5 % свободен хром (реално над 13 %).

При контакт с кислорода от въздуха, хромът образува невидим оксиден слой, който предпазва стоманата от ръждясване. При нарушаване на този слой той бързо се възстановява отново.

Употреба[редактиране | редактиране на кода]

Неръждаемата стомана се развалцова на листове, пръти, кабели и тръби, които се използват за съдове за готвене, прибори за хранене, хирургична апаратура и конструктивни материал в големи сгради, като Крайслер Билдинг. А също и Индустриално оборудване (например, хартиени фабрики, химически заводи, пречистване на вода) и резервоари за съхранение и резервоари за химия и хранителни продукти (например, химически танкери и автоцистерни). Устойчивостта на неръждаемата стомана на корозия и лекота с която тя може да бъде почистена с пара и стерилизирана и факта, че не се нуждае от други повърхностни покрития е ра ...

Употребява се приоритетно в търговски кухни и предприятия на хранително-вкусовата промишленост.

18/10 неръждаема стомана[редактиране | редактиране на кода]

18/10 е популярното название на вид неръждаема стомана, съдържаща до 18 % хром и 8-10 % никел.

Названието 18/10 е преди всичко търговско. Стандартизираното название на популярната стомана 18/10 е steel grade 304 – наименование, с което е вписана в каталозите. Steel grade 304 може да съдържа 18-20 % хром и 8-10 % никел. Повишаването на съдържанието на никел повишава качеството и устойчивостта на стоманата, но също и цената. Висококачествените стомани съдържат 10 % никел. За снижаване на разходите производителите използват най-ниския клас стомана от този тип, примерно със съдържание на никел 8,2 %, което обаче е достатъчно за да могат да нарекат стоманата 18/10. Затова често разликата в качеството между стомани 18/8 и 18/10 е минимална.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Stainless Steel Family. // Посетен на 8 декември 2012.
  2. Steel Glossary. // American Iron and Steel Institute.