Казан (съд)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Казан.

Варене на животински вътрешности в казан

Казан (на турски: kazan; на арменски: Ղազան) е голям, полукръгъл метален съд, направен от желязо, чугун, мед, медна сплав, бронзова сплав или друг метал.

Приготвяне на храна[редактиране | редактиране на кода]

Използва се основно за варене на храна или др. Огнището, с което се ползва, може да бъде постоянно (върху камъни, кирпич или др.) преносимо (върху метални крака или със специален триножник).

Казан върху изкоп за огнище

Има дебели стени. Някои казани са със закръглена, за да може пламъкът от огъня да нагрява не само дъното (както става при съдове с плоско дъно), а всичките му стени, като топлината се разпределя максимално полезно.

Съдържанието в тези съдове за готвене се нагрява бързо и трайно, позволяващо значително пестене на гориво, което е важно в характерните условия на регионите, където съдът е разпространен (Средна Азия, Балкански полуостров, Близък изток).

Дебелите стени на съда позволяват да бъде регулирана температурата, като по този начин се избягва загаряне на продуктите. Основният му недостатък е голямото тегло (поради дебелината на стените).

Дестилиране на алкохол[редактиране | редактиране на кода]

Мобилен уред за дестилация на джибри

Казан се нарича също съдът за варене на джибри (ферментирали плодове) за дестилация на алкохол, с който се произвеждат високоалкохолни напитки. Думата се използва и като нарицателно за сградите, в които са разположени такива съдове.

Друго значение[редактиране | редактиране на кода]

Има мит, който казва, че в казани, разположени в ада, се варят грешниците.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]