Болярка (бира)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Болярка
Bolyarka Weiss - Bulgaria - wheat beer.2.JPG
Bolyarka Weiss
Страна на произход Флаг на България България
Град/Регион Велико Търново
Производител „Болярка ВТ”АД
Тип бира лагер и вайс бира
Алкохолно съдържание 4.1 - 5.4 % об.
Сертификация ISO 9001:2008
В производство от 1892 г.

Болярка е търговска марка българска бира, която се произвежда от българската пивоварна „Болярка ВТ”АД, гр.Велико Търново.

Характеристика и асортимент[редактиране | редактиране на кода]

"Болярка" е стратегическа марка в портфолиото на „Болярка ВТ”АД.

"Болярка" е висококачествена лагер бира, основните съставки на която са ечемичен малц, вода, хмел и мая.

Търговският асортимент на "Болярка" включва следните марки :

  • „Болярка светло" - светла бира.Състав: вода, малц, пивоварен ечемик, царевичен грис,хмел и мая. Екстрактно съдържание : 9,2° Р, Алкохолно съдържание. 4,1% Об. Предлага се в стъклени бутилки 0,5 л.; РЕТ от 1 л. и 2,5 л. и наливна в кегове от 50 л.
  • „Болярка тъмно" - тъмна бира. Състав: вода, малц, пивоварен ечемик, царевичен грис, малцови продукти внос от Германия и хмел. Екстрактно съдържание : 11,7° Р. Алкохолно съдържание. 5,0% Об. Предлага се в стъклени бутилки от 0,5 л.; РЕТ от 1 л. и 2 л.; в кенове - 0,5 л. и наливна в кегове от 30 л.
  • „Болярка Вайс" - светла нефилтрирана вайс бира. Състав: вода, пшеничен и ечемичен малц, хмел, мая.Екстрактно съдържание: 12° Р. Алкохолно съдържание : 5,4% Об. Естествено мътна бира, произведена от пшеничен и ечемичен малц, със живи дрожди, богата на витамини. Предлага се в стъклени бутилки от 0,5 л. и наливна в кегове от 30 л.Бирата е в производство от 2007 г. и е съвместна разработка между технолозите на "Болярка"АД и Института по пивото в Берлин. Тя е горноферментиращ тип пшенична бира, нефилтрирана - с видими парченца мая на дъното на бутилката, които обуславят мътния й вид; по-газирана, сладка на вкус, с плодов аромат и кремообразна пяна, и бананов, карамфилов и ванилов аромат. [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://www.regal.bg/show.php?storyid=387879 "Болярка" пуска нова марка бира, Регал, 17 октомври 2007 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]