Кебапче

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кебапчета
Кебапчета и кюфтета.

Кебапче е ястие от смляно на кайма месо с подправки, с цилиндрична форма и печено на скара. То е характерно за българската и балканската кухня.

Традиционно кебапчетата в България се приготвят от смес от смляно свинско и говеждо месо и подправки (черен пипер, кимион, сол). Възможно е да се използва и само свинско месо, а рядко дори и агнешко. След като се омеси, каймата се оставя да престои 24 часа. На кебапчетата се придава правилна цилиндрична форма с тегло 35-70 грама. Консумират се топли с различни гарнитури.

Приготвяне[редактиране | редактиране на кода]

Сочни кебапчета стават само от свинска кайма, мляна от плешката, месо около корема (осмянката) и сланина.

Подправките са 5 гр. кимион и 5 гр. черен пипер на 1 кг. кайма. Каймата се омесва добре и трябва да поеме около 100-150 грама вода.

Отлежава едно денонощие в хладилника на пласт не по-дебел от 6 cm.

Премесва се пак, отлежава 5-6 часа и се оформят кебапчетата, като се полират с ръце, топнати в купичка вода и оцет в съотношение 1:1

Скарата трябва да е много добре загрята, почиства се с телена четка, после саждите се почистват с глава лук, бучната през мустаците и отрязана по екватора, после се намазва леко с олио - потопява се лукът в чинийка с мазнина и се маже с него.

При печенето се търкалят само в една посока на три пъти.

Не трябва да се притесняваме от мазната кайма - такава трябва да е - като се пекат излишната мазнина изтича.

Тази, която при омесването е образувала гел с водата остава и прави кебапчето сочно - месене и отлежаване - мазнината да се гелоса с водата - емулсия.

Кебапче се пробва като се хване с щипките за единия край и се разтресе, трябва да не се прекършва - иначе каймата е била постна или недостатъчно омесена или малко отлежала. В същото време кебапчето може да се пресече с вилица в чинията - не е необходим нож, за да се отреже.

Според стандарта, от тогава, когато е изпечено трябва да тежи 72гр.[1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  1. Рецепта за кебапчета, извадена от "ЗОХ", издание от 1968 г.