Мезе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за вида ястие. За селото в Северна Италия вижте Мезе (Италия).

Чиния с четири вида мезета, характерни за балканските страни

Мезѐ (на турски: meze) е вид ястие, използвано за разядка или като допълнение при консумацията на алкохолни напитки. За мезе се сервират колбаси, салати, ядки, пушени меса и риба и други. Приемането на мезето се нарича „замезване“ или „мезене“.

Мезето се консумира предимно без хляб и с алкохол. Стара българска поговорка гласи: „Важно е мезето да е блажно, да не е расло, а да е пасло, да не е брано, ами да е драно“. В зависимост от алкохола варира от изключително захарно-сладко до кисело-солено-люто.

Месното мезе (луканка, филе и пр.) трябва да е „тънко“, т.е. нарязано на тънки резени.

Според българската (а и преобладаващо балканска) традиция мезетата се поднасят или като предястия, или като микс от гарнитури, в отделно блюдо или в общо блюдо с месен аламинут – кюфтета, кебапчета, пържола и др.

Обикновено, когато аламинутния порцион е съставен от няколко компонента (мешана скара) гарнитурата се поднася в отделно блюдо.

Поднесени като гарнитурен микс, или добавка към аламинут разядките (мезетата) се сервират като основно ястие и могат да се консумират с хляб, за разлика от сервирането им като предястие (мезе към консумация на алкохол).