Ариана (бира)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Ариана.

Ариана
Ariana beer.BG.1.JPG
Произход  България
Тип бира лагер
Алкохол% 4,5 – 5,5 % об.
В производство от 1995 г.
Ариана в Общомедия

„Ариана“ е търговска марка българска бира, тип лагер, която се произвежда от пивоварната „Загорка“АД, гр.Стара Загора, собственост на международната пивоварна компания „Хайнекен“.

История[редактиране | редактиране на кода]

„Ариана Лагер“

През 1995 г. столичната пивоварна "“Софийско пиво" пуска на пазара нова марка бира „Ариана“. Бирата носи името на една от най-старите бирарии в София, разположена на централния вход на Борисовата градина.

„Софийско пиво“ е продължител на пивоварната традиция на братя Прошекови, които построяват и пускат в действие първата в София пивоварна фабрика през 1884 г.

След национализацията през 1947 г. фабриката на братя Прошек се преименува на пивоварна „Витоша“, като впоследствие става част от комбината „Софийско пиво“.

През 1996 г. „Софийско пиво“ се преименува на „Пивоварна Ариана“. През 1997 г. контролният пакет от акциите на „Пивоварна Ариана“ са придобити от „Хайнекен" и „Кока-Кола Хеленик Ботълинг Кампъни“.

В края на 2003 г. – началото на 2004 г. „Пивоварна Ариана“ окончателно е затворена и производството изцяло се премества в „Пивоварна Загорка“ в гр. Стара Загора.

Търговската марка „Ариана“ е една от основните марки в портфолиото на „Загорка“АД, и има дял от 50 % от общите продажби на компанията.

Характеристика и асортимент[редактиране | редактиране на кода]

„Ариана Тъмно“

Ариана е висококачествена лагер бира, основните съставки на която са ечемичен малц, вода, хмел и мая. Отличава се със светлозлатист цвят, умерена карбонизация, свеж вкус, с лек аромат на малц и хмел. Предлага се на пазара в стъклени бутилки от 0,5 л., като и в PET-бутилки от 1 и 2 л.

От февруари 2009 г. „Ариана“ е с иновативна ring pull технология за отваряне. От 2011 г. бирата се предлага на пазара в нова стъклена бутилка.

Търговският асортимент на „Ариана“ включва две търговски марки:

  • „Ариана“ – светла бира с екстрактно съдържание 10° P и алкохолно съдържание 4,5 % об. и
  • „Ариана Тъмно“ – тъмна бира с екстрактно съдържание 13° P и алкохолно съдържание 5,5 % об.

Любопитен факт[редактиране | редактиране на кода]

И двете марки на търговския асортимент „Ариана“ (Ариана и Ариана тъмно) бяха отличени, не за първи път, със златни медали[1] на международните селекции за качество 2012, организирани от Монд Селексион (Международен Институт по качество) в Атина, Гърция[2]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]