Бяло саламурено сирене

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бяло саламурено сирене
Cheese 14 bg 050306.jpg
Информация
Страна  България и Балканите
Мляко краве, овче, козе
Пастьоризация в зависимост от технологията
Консистенция различна, в зависимост от технологията
Сертификация БДС 15:2010 (20 август 2010) [1]
Бяло саламурено сирене в Общомедия

Бяло саламурено сирене или просто сирене е млечен продукт, създаден в България и разпространен в държавите на Балканския полуостров, бившите съветски републики, Турция, Гърция, Арабския свят, а също и в Мексико. Приготвя се от краве, овче или козе мляко, което се заквасва и впоследствие съхранява в саламура. Бялото саламурено сирене е леко ронливо, с масленост около 40 – 50% в сухото вещество.

Когато сухото вещество в бялото сламурено сирене е повече се получават различни варианти, наподобяващи българското бяло саламурено сирене, като някои от тях са получили широко разпространение.

Например гръцкото сухо сирене „фета“ в българския език се използва, като наименование на вид сухи бели сирена, наричани „тип фета“.

Румънското название за бялото саламурено сирене „брънза“ в България се използва с две значения, едното от които е, за меко и шуплесто сирене (шуплите и грапавините в бялото сламурено сирене, показват неспазена технология на подсирване), а другото е за меко сирене, получено, чрез смесване на много сухо сирене с извара или цвик (течността, останала от млякото след избиване на масло или прецеждане на извара).

Причината за употребата на брънза, в българския език не е пейоративна, а описателна, тъй като повечето румънски сирена са с такива характеристики. Доказателство, за липсващ негативен елемент е използването на названието „брънза“ в няколко рецепти за млечни продукти, като „Родопска брънза“, „Закуска с брънза“, както и имена на менюта с аламинути и разядки с брънза.

Уточнения[редактиране | редактиране на кода]

  • Не са бели сирена млечни продукти получени с прекъсване на подсирването и смесването на получената съставка с втвърдители и пълнители от растително естество и/или растителни и животински мазнини. В годините след 1995, тези продукти се етикетират като имитиращи продукти или заместители, но се наблюдават и подвеждащите – деликатесен продукт, млечен продукт с добавки, млечен продукт с допълнения и др.
  • Въпреки името си, не е бяло саламурено сирене и соевото сирене, както и други продукти, наподобяващи бяло сирене, но не съдържащи изобщо млечен продукт. Тези продукти са предпочитани от хора със специфични хранителни навици (вегани, вегетарианци) или хора, спазващи диетичен хранителен режим по здравословни причини, свързан с ограничения на консумации на мляко и млечни белтъчини.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]