Черничево (сирене)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Черничево“
Информация
Страна  България
Град/Регион с.Черничево (област Кърджали)
Мляко краве, овче
Пастьоризация не
Консистенция полутвърдо

„Черничево“ е вид българско сирене, което се произвежда единствено в района на село Черничево, община Крумовград[1].

История и характеристика[редактиране | редактиране на кода]

В село Черничево, в област Кърджали в Източните Родопи в Южна България, се произвежда полутвърдо сирене, което следва традиционния метод на производство, който не включва сирище. Сиренето може да се направи с краве или овче мляко, коагулирано само с айран, продукт на базата на българско кисело мляко. Колкото по-кисел е айранът, толкова по-лесно е да се извари изварата от сирене и по-силен е ароматът.

Млякото се вари на тих огън, и от него постепенно се отнема сметаната. Коагулацията се извършва чрез добавяне на айран в горещото мляко. След пресичането сместа се разбърква добре, и веднага се филтрира, след това се измива, осолява, омесва се докато е топла ръчно, и разделя на малки форми, които се пресоват. Готовото сирене се съхранява на студено и сухо място. От около 4 литра мляко се получават 200-300 грама сирене.

Производството на сирене без сирище е рядко срещано в България. Подобна практика на подсирване без сирище, но с кисело мляко, се прилага и в село Брезница, до Гоце Делчев. Този способ осигурява предимство, тъй като производителите не трябва да пазят или съхраняват сирище, а айранът е добре известен и достъпен, което прави производството на това сирене сравнително лесно и удобно.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]