Пастърма

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Пастърма
Jerky

Пастърма е деликатес от телешко, овче, свинско или козе месо. Думата произлиза от турската бастърма и означава „притиснато месо“. Има два вида пастърма – обикновена и кайзер. И при двата вида задължителните етапи на приготвянето включват осоляване на месото и сушене на проветриво място. При кайзер пастърмата има допълнително нанасяне на слой подправки (овалване или намазване).

Рецепта за пастърма от телешки сърца[редактиране | редактиране на кода]

Необходими са две или три големи телешки сърца (около 4 – 5 кг), ситна морска сол (може и обикновена готварска, около 1 кг.)

Подправки за кайзера[редактиране | редактиране на кода]

Начин на приготвяне[редактиране | редактиране на кода]

Почистеното от жили и мазнотии сърце се измива обилно с вода от кръвта (може да се изкисне около 2 часа) и се нарязва на филии (по дължина, не напречно на камерите) с дебелина около 1,5 см, отцежда се около 2 – 3 часа и след това се осолява в емайлирана тенджера или друг удобен съд (ред месо, ред сол, най отгоре поръсено обилно със сол). Осоляването трае 24 часа. След това парчетата се слагат във вода за 12 часа като се сменя водата на 3 часа. Изваждат се от водата и се оставят да се изцедят в гевгир.

След като се изцедят, се овалват в смес от гореописаните подправки и се окачват да съхнат. Сушенето продължава докато на пипане месото съвсем леко пружинира на стискане с пръсти. При топло и сухо време сушенето продължава 4 – 7 дни. След това се сваля и се прибира в торбички в хладилника като самите торбички да са завързани защото месото съхне и в него.