Пастърма

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пастърма

Пастърмата е деликатес от телешко, овче, свинско или козе месо. Думата произлиза от турската бастърма и означава „притиснато месо“. Има два вида пастърма – обикновена и кайзер. И при двата вида задължителните етапи на приготвянето включват осоляване на месото и сушене на проветриво място. При кайзер пастърмата има допълнително нанасяне на слой подправки (овалване или намазване).

Начин на приготвяне[редактиране | редактиране на кода]

Почистеното от жили и мазнотии сърце се измива обилно с вода от кръвта (може да се изкисне около 2 часа) и се нарязва на филии (по дължина, не напречно на камерите) с дебелина около 1,5 см, отцежда се около 2 – 3 часа и след това се осолява в емайлирана тенджера или друг удобен съд (ред месо, ред сол, най-отгоре поръсено обилно със сол). Осоляването трае 24 часа. След това парчетата се слагат във вода за 12 часа като се сменя водата на 3 часа. Изваждат се от водата и се оставят да се изцедят в гевгир.

След като се изцедят, се овалват в смес от подправки и се окачват да съхнат. Сушенето продължава докато на пипане месото съвсем леко пружинира на стискане с пръсти. При топло и сухо време сушенето продължава 4 – 7 дни. След това се сваля и се прибира в завързани торбички в хладилника.