Таратор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Таратор
TaratorBg.jpg
Сервирана паница с таратор
супа, салата
Други
наименования
студена лятна супа
Произход Балкани, Мала Азия
Създател народно ястие
Детайли

Описание смес от разбито кисело мляко с нарязана краставица, вода, копър, чесън, олио и смлени орехи
Сервиране студен
Основни
съставки
кисело мляко, вода, краставица, олио, сол, копър, чесън, орех
Таратор в Общомедия

Тараторът е вид студена млечна супа, традиционна в българската кухня. Разновидности на таратора присъстват и в кухните на други страни като Република Македония, Сърбия, Турция, Гърция, Албания, Кипър и Иран. Понякога е наричан течна салата или салата таратор, като например в Сърбия, където към таратора не се прибавя вода. В Полша и западна Украйна същото блюдо от от краставица и сметана се нарича „мизерия“ (польск. mizeria).

В Европа под таратор доминира идеята за българската студена супа, каквато я познаваме днес. За пръв път рецептата за таратора се появява през 1956 г. в „Книга за домакинята“ под. ред. на П.Чолчева и Ал.Русева – тя съдържа всички компоненти на днешния таратор. [1]

Тараторът се прави от кисело мляко, вода, ситно нарязана или настъргана краставица, олио или зехтин, сол, копър и счукан, пресован или нарязан на ситно чесън, които се смесват и разбъркват. Към така приготвената смес по желание могат да се добавят счукани орехови ядки и оцет, ако млякото не е достатъчно кисело.

Съществува вариант на таратора без кисело мляко – само с оцет и вода, така наречения „жътварски (сиромашки) таратор“, както и така наречения. сух таратор, към който не се прибавя вода, а само кисело мляко. Подобна е рецептата на зимната салата „Снежанка“, която се прави с изцедено кисело мляко и кисели краставички.

Приготовление, сервиране и консумация[редактиране | редактиране на кода]

Примерни продукти за 2 – 3 порции:[2]

 • 750 гр. кисело мляко
 • 1 краставица
 • 2 супени лъжици зехтин или растително олио
 • 1 – 2 скилидки чесън
 • 2 – 3 супени лъжици смлени орехови ядки
 • копър
 • една щипка сол

Към ситно нарязаната или настъргана краставица се добавят счукан чесън, ситно нарязан копър и зехтин. Към тази смес се добавят кисело мляко и студена вода. Разбърква се добре и се прибавя солта. Най-накрая се поръсва със смлени орехови ядки. Сервира се студен, като може да се добави и лед за запазване на температурата. Съхранява се в хладилник.

Най-често се консумира като предястие, но понякога и като гарнитура или салата заедно с основното ястие. Поднася се в дълбоки чинии или купички, яде се с лъжица. В горещите летни месеци някои хора го консумират като „разредител“ към мастика или ракия и в такива случаи може да се сервира и в чаша.

Сухият таратор се сервира като салата или гарнитура. Като заместител на краставицата може да се използва морков, маруля, дори репички или грах.[3] Вместо копър може да се ползва джоджен, магданоз или анасон.

Етимология на таратора[редактиране | редактиране на кода]

Значение на думата таратор в българския език[редактиране | редактиране на кода]

Таратор е дума, посочена в Речника на българския език от Найден Геров (част пета, стр. 324) като заемка от турски и обяснена като „сочиво, студена чорба от краставици, чеснов лук, орехи и оцет; тлъченица“, където сочиво е народна дума за супа, пак там, стр. 222, а тлъченица (според съвременния български правопис тълченица от глагола тълча – „счуквам, скълцвам“) е синоним на таратор (пак там, стр. 339).

В Български тълковен речник от Любомир Андрейчин и др. (С., 1963, стр. 901) думата таратор е обяснена по следния начин: Вид студена супа от разводнено кисело мляко с краставици, чесън, оцет и др. Произходът на думата таратор според споменатия Български тълковен речник е персийско-турски. Информация за произхода на думата таратор може да се открие например и в Речник на чуждите думи в българския език от Александър Милев и др. (С., 1978, стр. 726), където е дадено следното обяснение: тур. tarator от персийски. Студено ядене от разредено кисело мляко, краставица или салата, чесън, олио, орехи и др. В друг Речник на чуждите думи в българския език (от Мария Филипова-Байрова и др., С., 1993, стр. 840), се открива подобно обяснение: тур. tarator от персийски. Вид студена супа, приготвена от разредено с вода кисело мляко, ситно нарязана краставица, чесън, орехи и олио.

На български думата таратор може да се използва не само за назоваване на студена супа от кисело мляко с краставици, а изобщо на студена супа от кисело мляко с различни видове зеленчуци. В книгата Слънчева храна за нашата трапеза от д-р Т. Тодоров и др. (С., 1973, стр. 122 – 123) се дават рецепти за седем вида таратор: с краставици, тиквички, целина, маруля или салата, магданоз и копър, моркови и зряла тиква.

Значение на думата таратор в другите балкански езици[редактиране | редактиране на кода]

В Българско-гръцки речник (С., 1960, стр. 1327) думата таратор е преведена като σκορδοστούμπι (буквално: счукан чесън, значение, което напомня българската дума тлъченица, вижте по-горе). Този превод обаче може и да не е точен, тъй като скордостуби (skordostubi) се приготвя от патладжан, домати, чесън, зехтин и оцет и най-вероятно съответства на кьопоолу[4].

В Македонско-руски речник от Ксения Гавриш (Скопие, 1969, стр. 794) присъства думата таратур, обяснена като салат из свежих огурцов с кислым молоком, посным маслом и чесноком (салата от пресни краставици с кисело мляко, олио и чесън). В Македонско-романски речник (Македонско-румънски речник) от Миле Томик (Скопие – Букурещ, 1986, стр. 980) обаче обяснението на думата таратур е малко по-различно: ciorbă din ceapă, iaurt şi castraveţi (супа от лук, кисело мляко и краставици). В Македонско-албански речник (Скопие, 1967, стр. 606) думата таратур се обяснява така: tarator, dhallë me hudra, voj e uthull e me pak trangull (таратор – мътеница с чесън, зехтин, оцет и малко краставица). В Българско-албански речник от Тома Кацори и др. (С., 1959, стр. 742) думата таратор е преведена само с tarator, без допълнителни обяснения.

Сух таратор

В Българско-сърбохърватски речник (Българско-сръбски речник) от Марин Младенов (Белград, 1967, стр. 640) думата таратор е преведена като таратор-чорба (кисело млеко, краставчићи, бели лук и др.) (таратор-супа (кисело мляко, краставички, чесън и др.)). В Српскохрватско-руски речник (Сърбохърватско-руски речник) от Иля Толстой (Москва, 1976, стр. 583) сръбската дума таратор е обяснена като салат из свежих огурцов на кислом молоке и с чесноком (салата от пресни краставици с кисело мляко и чесън). В Srbskohrvatsko-slovenski slovar (Сърбохърватско-словенски речник) от Янко Юранчич (Любляна, 1972, стр. 1105) сърбохърватската дума таратор е преведена на словенски като vrsta omake iz olja, kislega mleka in česna (вид сос от олио, кисело мляко и чесън).

На сръбски обаче думата таратор може да означава „салата от краставица със сметана и чесън“ (Tarator salata: krastavac, pavlaka, beli luk[5]) или „салата от краставица, чесън и кисела сметана“ (Tarator salata – Krastavac, beli luk, kisela pavlaka[6]), макар че се среща и с близко до споменатото в Речника на Толстой значение („салата от краставица, кисело мляко, чесън, сол, орехи, черен пипер и олио“ – „Tarator salata: krastavac, kiselo mleko, beli luk, so, orasi, biber i ulje“[7])). На един сръбски дискусионен форум сръбският таратор, по-точно таратор-салата, се сравнява с гръцкото дзадзики („tarator salata ili što bi Grci rekli dzadziki“ – „салата таратор или както биха казали гърците, дзадзики“[8]). Гръцката дума τζατζίκι (дзадзики) е сродна с турската cacık (джаджък) и вероятно е заета от турски, защото съчетанието τζ в новогръцки език се среща предимно в заети думи на мястото на дж. В Турецко-русский словарь (Турско-руски речник, стр. 139) думата cacık е обяснена като салат из свежих огурцов и йогурта (салата от пресни краставици и кисело мляко). На български този вид салата обикновено се нарича снежанка.[9]

На хърватски думата таратор е позната предимно със значение „студена супа от краставици“ или „супа от кисело мляко, краставица, чесън и копър“ (“juha„ od kiselog mlijeka, krastavaca, češnjaka i kopra[10]).

Обяснение на българския таратор в други славянски езици[редактиране | редактиране на кода]

В Речник на българския език Найден Геров е превел думата таратор на руски като пигус. Владимир Дал в Толковый словарь живого великорусского языка (Тълковен речник на живия великоруски език) дава следното тълкуване на думата пигус: „кислая похлёбка с огурцами“ (кисела супа с краставици)[11]. Тургенев в разказа си „Фауст“ споменава за „знаменитото степно ястие пигус, от което езикът ти побелява и стои като кол в течение на цяло денонощие“ (знаменитое степное блюдо пигус, от которого у тебя язык побелел и стоял колом в течение целых суток)[12].

В Болгарско-русский словарь (Българско-руски речник) от С. Бернщейн (Москва, 1986, стр. 652) думата таратор не е преведена на руски, а е запазена в същата форма (таратор), с обяснението: суп из кислого молока, свежих огурцов, чеснока и орехов (супа от кисело мляко, пресни краставици, чесън и орехи). В Българско-руски речник от Сава Чукалов (С., 1957, стр. 891) думата таратор е обяснена като кушанье из свежих огурцов и чеснока на воде или простокваше (ядене от пресни краставици и чесън във вода или кисело мляко).

В руското интернет пространство се откриват много рецепти на българския таратор, в които той обикновено е охарактеризиран като „българска окрошка“[13] (окрошка е руска студена супа със зеленчуци, месо и квас). В руския език се среща и думата бикус, която е сродна с пигус и в Речника на Дал се тълкува като окрошка, крошеная говядина с луком и огурцами, на квасу (окрошка, ситно нарязано говеждо месо с лук и краставици в квас).

В Наръчен българско-полски речник от Франчишек Славски (Варшава, 1963, стр. 1072) думата таратор е преведена като chłodnik ogórkowy (хлодник, студена супа от краставици). Полският хлодник се приготвя от кисело мляко или кефир, зелени краставици, копър, репички, чесън, сол и пипер (jogurt lub kefir, ogórki zielone, koperek, rzodkiewki, czosnek, sól, pieprz).

Обяснение на българския таратор в западноевропейските езици[редактиране | редактиране на кода]

В Българско-английски речник (С., 1988, т. II, стр. 913) думата таратор е обяснена като (cold) yoghurt and chopped cucumber soup ((студена) супа от кисело мляко и нарязана краставица). В Българско-френски речник от А. Радев и др. (С., 1994, стр. 889) думата таратор е преведена като tarator (soupe froide aux concombres avec du yaourt (yogourt) et de l'ail) (студена супа от краставици с кисело мляко и чесън). В Българско-испански речник на Емилия Ценкова и Тодор Нейков (С., 1997, стр. 427) описанието на таратор е „студена супа от кисело мляко, краставици, чесън и др.“: tarator (sopa fría de yogurt, pepinillos, ajo, etc.). В Интернет може да се открие информация за българския таратор на английски език, на френски език, на немски и на други западноевропейски езици.

Чуждестранни аналози на таратора[редактиране | редактиране на кода]

Сух таратор
Tzatziki01.jpg
Дзадзики
салата, предястие, мезе
Произход Flag of the Ottoman Empire.svg Османска империя
Детайли

Сервиране студено
Основни
съставки
цедено кисело мляко, краставици, чесън, сол, зехтин
Сух таратор в Общомедия
Дзадзики като гарнитура към кюфтета

В различните чуждестранни кухни съществуват близки до таратора супи и салати.

Дзадзики (на гръцки: Τζατζίκι) е гръцка салата. Прави се от кисело мляко (обикновено овче или козе), краставици, чесън, сол, зехтин, понякога и лимонов сок, също мента, копър или магданоз.[14] Винаги се сервира студена, но докато в Гърция и Турция се сервира като предястие или гарнитура към основното, на други места е често придружавана от хляб. Използва се още като добавка към дюнери.

Името е гръцкото произношение на името на турския джаджък, съдържащ по-голяма част от съставките за дзадзики.

Турският джаджък, по-разреденият роднина на салатата, обикновено се сервира като гарнитура към месо, въпреки че се възприема като супа или салата.[15] Обичайни съставки са кисело мляко (козе), краставици, сол, чесън и суха дива мента.[16] Сервирана като мезе, за салатата е характерна по-гъста консистенция.

В Кипър е позната като „талатури“,[17] но рецептата често включва мента и по-малко чесън, за разлика от гръцката.

Позната е като „сух таратор“ или „Снежанка“ в българската, македонската и сръбската кухня. По време на приготовлението киселото мляко се оставя в кърпа за няколко часа, като по този начин губи голяма част от съдържащата се в него вода (става „цедено“). След това се прибавят краставици, чесън, сол и растително масло.

Подобни салати са известни в Ирак под името „джаджи(и)к“, обикновено сервирани като мезе и в компанията на алкохолни напитки, най-вече арак, подобна на узо напитка.

В Кавказкия регион се приготвя вариант, чието име е „овдух“. Вместо мляко се слага кефир, като по този начин се получава освежаваща лятна напитка. При прибавяне на полученото към смес от зеленчуци, яйца и шунка се получава „окрошка“.

В Иран се предлага салатата „мааст о хяр“, буквално означаващо „мляко с краставици“. Прави се от по-гъсто мляко, към което се добавят парченцата краставица и мента, или копър (понякога накълцани ядки за украса).

Турски таратор[редактиране | редактиране на кода]

Таратор на турски означава сос, приготвен от хляб, орехи, зехтин, чесън и оцет (Турецко русский словарь, Москва, 1977, стр. 828, tarator). В Интернет се намира описание на турския таратор, като например: „Тараторът е един от най-известните турски сосове. Той представлява кремообразна смес от орехи и чесън. Традиционно се използва за добавка към варени зеленчуци, риба или миди, а също така и за топене с хляб. За истинския таратор се използват лешници, но те често се заместват с бадеми, орехи или други ядки“[18].

В Турция е популярен и студения „джаджак“, който се приготвя от разбито кисело мляко, тънко нарязани краставички, ароматни подправки и чесън. Различава се от българския таратор по това, че се приготвя с пресен джоджен, вместо с копър.

Гръцка салата дзадзики[редактиране | редактиране на кода]

В Гърция се сервира салата дзадзики (τζατζίκι), която се счита типична за гръцката национална кухня. Основните съставки са кисело мляко, краставица, чесън и олио. Използва се като гарнитура към кюфтета или като сос за гръцка пълнена пита[19].

Ирански таратор[редактиране | редактиране на кода]

В Иран тараторът се нарича маст о хяр[20] (или мааст о хяр[21]), което означава „кисело мляко и краставица“ (ماست و خيار). Приготвя се от кисело мляко, краставица, лук, джоджен, сол и черен пипер, като киселото мляко само се разбива, без да се разрежда с вода. Може да се добавят орехи и стафиди. Също така може да се използват и мариновани краставички.[22] Сервира се като аперитив[23] или салата[24].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. Шкодрова, Албена : Соц гурме. Куриозната история на кухнята в НРБ, София, изд. Жанет 45, 2014 г., с.258
 2. Различни видове таратор
 3. Рецепти за таратор
 4. Spieler, Marlena. How I learned to love eggplant. // San Francisco Chronicle. Посетен на 2007-10-23.
 5. Salate . // Посетен на 2007-10-23.
 6. Salate. // Посетен на 2007-10-23.
 7. Tarator salata. // Посетен на 2007-10-23.
 8. Cookery (Kulinarije). // discussion.beograd.com. Посетен на 2007-10-23.
 9. Риби от Средиземно море са хит в „Свети Врач“. // standartnews.com. Посетен на 2007-10-23.
 10. “Nervozne ćufte„ Bugari zalijevaju pivom Bolarkom. // vjesnik.com. Посетен на 2007-10-23.
 11. Пигус. // slova.ru. Посетен на 2007-10-23.
 12. Фауст (Письмо первое). // lib.ru. Посетен на 2007-10-23.
 13. Таратор (Болгарская окрошка). // Посетен на 2007-10-23.
 14. ((en)) Classic Greek Tzatziki Sauce. // Посетен на 12 август 2013.
 15. ((en)) Шулман, Марта Роуз. Mediterranean Harvest: Vegetarian Recipes from the World's Healthiest Cuisine. Rodale, 2007. ISBN 978-1-59486-234-2. с. 106.
 16. ((en)) Григсън, Джейн и др. Jane Grigson's Vegetable Book. University of Nebraska Press, 2007. ISBN 978-0-8032-5994-2. с. 239–40. Посетен на 12 август 2013.
 17. ((en)) Хофман, Сузана. The olive and the caper: adventures in Greek cooking. Workman, 2004. ISBN 978-1-56305-848-6. с. 149.
 18. Turkish sauteed sea bass with almond tarator. // epicurious.com. Посетен на 2007-10-23.
 19. Greek Recipes with May Lerios: Tzatziki. // lerios.org. Посетен на 2007-10-23.
 20. TARATOR. // jewish-food.org. Посетен на 2007-10-23.
 21. Maast-O-Khiar. // iranmania.com. Посетен на 2007-10-23.
 22. Mast-o Khiyar. // Посетен на 2007-10-23.
 23. Lunch Menu. // Mirage Restaurant. Посетен на 2007-10-23.
 24. Maast-o-Khiar . // geocities.co.jp. Посетен на 2007-10-23.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикикниги
В Уикикниги има на разположение:
Goldenwiki 1.5.png Тази статия е включена в списъка на избраните на 21 ноември 2005. Тя е оценена от участниците в проекта като една от най-добрите статии на български език в Уикипедия.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Tzatziki“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.