Домат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
домат
Pomodorini sulla pianta.jpg
Плодове в грозд
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Solanales
семейство: Solanaceae Картофови
род: Solanum Кучешко грозде
вид: S. lycopersicum Домат
Научно наименование
Уикивидове Solanum lycopersicum
Linnaeus, 1753
домат в Общомедия

Доматът (Solanum lycopersicum) е растение от семейство Картофови (Solanaceae). Родина на домата са Централна и Южна Америка, от Мексико до Перу. Той е многогодишно растение с кратък живот, отглеждано като едногодишно растение, обикновено достигащо 1-3 m височина със слабо дървесно стъбло, което обикновено лази по други растения. Листата са сложни, текоперести, дълги 10-25 cm, с 5-9 листенца, всяко от които е дълго до 8 cm, с назъбен ръб. Различават се два типа листа: обикновен тип и картофен тип. Стъблото и листата са мъхести. Цветовете са с диаметър 1-2 cm, жълти на цвят, с 5 заострени венчелистчета. Събрани са в класовидно съцветие по 3-12. Плодът е съестен, ярко оцветен (обикновено червен от пигмента ликопен) месест семков плод с диаметър 1-2 cm при дивите растения и обикновено много по-голям при културните. Плодът е сочна двугнездна или многогнездна ягода с различна форма или големина. Теглото може да достигне от 1-2 гр до 500 и повече при едроплодните домати.

Думата домат произлиза от езика нахуатъл — „томатл“.

Изискванията на доматите към температурата и влагата[редактиране | редактиране на кода]

Доматът (Lycopersicum esculentum) е топлолюбив и влаголюбив плод. Той спада към семейството на плодовете. Най-добре се развива при температура 25-30 градуса. При температура под 15 градуса растенията не могат да цъфтят, спадне ли под 10, растежът им се прекъсва. Семената не поникват, ако почвата не е затоплена до 15-16 градуса. На добива и качеството се отразяват отрицателно и температури над 30 градуса, особено ако са придружени от засушаване.

Доматът е взискателен и към влагата, особено в почвата. Почвената влага трябва да е висока, докато въздушната може и да е малко по-ниска. Твърде влажният въздух затруднява опрашването и подпомага развитието на гъбните болести. Когато почвата и въздухът се засушат, плодовете загниват откъм върха, където се появява тъмно петно. Често погрешно смятано за гъбна болест, то всъщност е физиологично поражение. Обяснява се с факта, че оскъдната вода в растението се насочва към местата на нарастването, а плодовете се обезводняват. Поливките след засушаване са пък причина за напукване на плодовете. Оттук и изводът, че не трябва да се допуска засушаване, макар че доматът го понася по-леко от пипера и патладжана.

Главни производители на домати
през 2011 г.
(милиони t)
Флаг на Китай Китай 48,57
Флаг на Индия Индия 16,83
Флаг на САЩ САЩ 12,53
Флаг на Турция Турция 11,00
Флаг на Египет Египет 8,10
Флаг на Иран Иран 6,82
Флаг на Италия Италия 5,95
Флаг на Бразилия Бразилия 4,42
Флаг на Испания Испания 3,86
Флаг на Узбекистан Узбекистан 2,58
Източник:
Организация за прехрана и земеделие на ООН [1]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]