Фруктоза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Фруктоза
Beta-D-Fructofuranose.svg
D-Fructose.svg
Обща информация
Наименование по IUPAC Фруктоза
Други имена Плодова захар,
D-арабино-хексулоза
Молекулна формула C6H12O6
SMILES  ?
3D структура тук
Моларна маса 180.16 g/mol
Външен вид бял прах
CAS номер 57-48-7
Свойства
Плътност и фаза
Разтворимост във вода добре разтворим
790 g/l (при 20 °C)[1]
Точка на топене 103 °C
Точка на кипене
Освен където е обявено друго, данните са дадени за
материали в стандартно състояние (при 25 °C, 100 kPa)
Права и справки

Фруктозата или т.нар плодова захар е монозахарид (въглехидрат) със сладък вкус, която съдържа шест въглеродни атома, но за разлика от глюкозата, с която имат еднаква обща формула, има кето група, разположена при втори въглероден атом, т.е. тя е кетохексоза. Съдържа се в сладките плодове, зеленчуци и пчелен мед. От там идва и името и. В човешкия организъм се разгражда само в черния дроб, т.е. проявява се като отрова (токсин), увеличава лошия холестерол и натрупването на мазнини в клетките на черния дроб (стеатоза). В чист вид Фруктозата НЕ Е препоръчителна за болни от диабет, както и за предпазване от заболяването. Не е добре да се консумира под формата на захар (глюкоза+фруктоза) и глюкозо-фруктозен сироп, тъй като предизвиква блокиране на хормона лептин, който би трябвало да сигнализира на мозъка за засищане. В природата фруктозата винаги е в комбинация с влакнини (фибри) и то пропорционално на съдържанието на фруктоза (например тръстиката, от която се добива захар е пръчка). В комбинация с фибри фруктозата е безвредна.

Пространствено една молекула представлява правилен петоъгълник от въглеродни атоми, захванати с дванадесет водородни и шест кислородни атоми (хидриксилни и етил-хидроксилни групи).

Състав и строеж на фруктозата[редактиране | edit source]

По физичните си отнасяния фруктозата прилича на глюкозата. Тя има по-сладък вкус от глюкозата, но за разлика от нея се разтваря в алкохол. Фруктозата има същия качествен и количествен състав и молекулна маса като глюкозата. Молекулната ѝ формула е С6Н12О6. От химичните ѝ свойства се установява, че тя съдържа 5 хидроксилни групи и една кето група при втори въглероден атом. Следователно тя е функционален изомер на глюкозата.

Следователно фруктозата е полихидроксикетон. Фруктозата е позната с петатомен и шестатомен пръстен, като свободната фруктоза е с петтомен пръстен. Хидроксилната група, която се формира при втори въглероден атом след затварянето на пръстена и която съдържа кислородния атом от карбонилната група се нарича гликозидна група. В зависимост от разположението на тази глокозидна група съществуват α- (под равнината на пръстена)и β-пръстенна форма (над равнината на пръстена),. Във воден разтвор между линейната, α- и β-пръстенна форма на фруктозата се установява равновесие, изтеглено изцяло към пръстенните форми: фруктофураноза, фруктоза.

Строежът на фруктозата е по-добре да се представи с перспективни формули, които по-добре отразяват пространственото разположение на атомите в молекулата:

Вижте също[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

  1. Eintrag zu Fructose in der GESTIS-Stoffdatenbank des IFA, abgerufen am 17. März 2007