Фруктоза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фруктоза
Beta-D-Fructofuranose.svg
D-Fructose.svg
Обща информация
Наименование по IUPAC Фруктоза
Други имена Плодова захар,
D-арабино-хексулоза
Молекулна формула C6H12O6
SMILES ?
3D структура тук
Моларна маса 180.16 g/mol
Външен вид бял прах
CAS номер 57-48-7
Свойства
Плътност и фаза
Разтворимост във вода добре разтворим
790 g/l (при 20 °C)[1]
Точка на топене 103 °C
Точка на кипене
Освен където е обявено друго, данните са дадени за
материали в стандартно състояние (при 25 °C, 100 kPa)
Права и справки

Фруктозата или т.нар плодова захар е монозахарид (въглехидрат) със сладък вкус, която съдържа шест въглеродни атома. За разлика от глюкозата, с която имат еднаква обща формула (C6H12O6), има кето група, разположена при втори въглероден атом, т.е. тя е кетохексоза. Съдържа се в сладките плодове, зеленчуци, захар и пчелен мед. От там идва и името ѝ. В човешкия организъм се разгражда само в черния дроб. Тъй като черния дроб има ограничен ресурс да преработва фруктоза, избягването на рафинираната захар за сметка на приемането на по-безопасно звучащия високо-фруктозен сироп от царевица може да крие рискове за здравето, плъхове, хранени с високо фруктозна диета, развиват стеатозен хепатит.[2] Дори и здравите хора могат да усвоят не повече от 30-50 г фруктоза на ден. Страдащите от непоносимост към фруктоза развиват симптоми при доста по-малки количества.

Състав и строеж на фруктозата[редактиране | редактиране на кода]

По физичните си отнасяния плодовата захар прилича на глюкозата. Тя има по-сладък вкус от глюкозата, но за разлика от нея се разтваря в алкохол. Фруктозата има същия качествен и количествен състав и молекулна маса като глюкозата. Молекулната ѝ формула е С6Н12О6. От химичните ѝ свойства се установява, че тя съдържа 5 хидроксилни групи и една кето група при втори въглероден атом. Следователно, тя е функционален изомер на глюкозата.

Следователно фруктозата е полихидроксикетон. Фруктозата е позната с петатомен и шестатомен пръстен, като свободната фруктоза е с петатомен пръстен. Хидроксилната група, която се формира при втори въглероден атом след затварянето на пръстена и която съдържа кислородния атом от карбонилната група, се нарича гликозидна група. В зависимост от разположението на тази глокозидна група съществуват α- (под равнината на пръстена) и β-пръстенна форма (над равнината на пръстена). Във воден разтвор между линейната, α- и β-пръстенна форма на фруктозата се установява равновесие, изтеглено изцяло към пръстенните форми: фруктофураноза, фруктоза.

Строежът на фруктозата е по-добре да се представи с перспективни формули, които по-добре отразяват пространственото разположение на атомите в молекулата:

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]