Азиатска кухня

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Южноазиатска кухня)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Суши, японска кухня
Виетнамско ястие
Корейско кимчи

Азиатска кухня е общ термин, с който се обозначават кухните на отделни райони на Азия.

В зависимост от стила на готвене и културните корени на местните жители те се разделят на:

В България и повечето Европейски страни тази кухня е наричана Ориенталска кухня. В Англосаксонските страни се използва и термин, който смислово е аналогичен на Иидустанска кухня, но е общ за кухните от полуостровите Индустан и Индо-Китай (Südasiatische Küche).

  • Западноазиатска кухня – този термин е условен. Почти не се използва такова название, защото става въпрос за региона на Арабския полуостров и Възловата западна част на Азия с Европа и Африка.

Тук са кухни, на народи, които имат претенции за самобитност и твърде висока степен на национална дитерминираност, затова се внимава твърде много при назоваването на района. В България най-често се говори за арабска или турска и сходни на тях, или се наричат туркоарабски (тюркски или арабски) или се използва условната абстракция – Предориенталска кухня.

  • Централноазиатска кухня – така в СССР назоваваха предимно Кухнята на страните от Южните Съветски републики. Към тях, според руския възглед се числи и Монголската кухня. Засега, в България е запазено виждането, че това са кухните на бившите южни републики от СССР, към сегашен момент – независими държави, но без Монголия.

Сред основните характеристики на азиатската кухня е широкото използване на ориз и юфка (на основата на пшеница или ориз). Други характерни особености са изобилието на подправки, лютивите ястия, ниското съдържание на мазнини и соевите продукти.

Като прибори за хранене обикновено се използва специални пръчки.

Кухни от Източна Азия[редактиране | редактиране на кода]

Според европейския възглед, това е типичната Азиатска кухня.

Световноизвестния доминант е Китайската кухня, затова с название китайска храна, често се разбира храна от този регион, или от Източна и Югоизточна Азия.

Кухни от Югоизточна Азия[редактиране | редактиране на кода]

и други национални кухни на страни и народи в Югоизточна Азия.
Често в България тази кухня се обозначава като Индокитайска.

Въпреки че това название се използва заради страните на полуостров Индокитай, с него се обозначават и кухните на всички Островни държави в Югоизточна Азия:

Под индокитайска кухня, често се подразбира и китайската кухня, затова този термин се използва рядко, или само в случаи, когато се касае за неизвестна храна, с предположение, че е Китайска или Индокитайска.

Кухни от Южна Азия[редактиране | редактиране на кода]

В България и други Европейски страни наричат тази кухня Ориенталска

Различни възгледи за кухните на народите от Западна Азия[редактиране | редактиране на кода]

Според Англоезичните народи, и според Американския възглед кухните на страните от Западна Азия се назовават като Средноизточни и Левантийски /Левантинска/ кухни (Levantine cuisine and Middle Eastern cuisine).

Българският възглед е, че това са Близкоизточни, и/или Предориенталски кухни. В зависимост от това, за кои национални кухни се фокусуира вниманието те се числят съответно към Арабската, Тюркската, Израелската, Персийската и други етнически и културно дитерминирани според приликите и близостта на кулинарните похвати.

Към тях спадат кухните на следните народи (по азбучен ред): Асирийска, Афганистанска, Бахрейнска, Израелска, Иракска, Иранска, Йеменска, Кувейтска, Ливанска, Оманска, Палестинска, Сирийска, Турска кухня и Кухните от Саудитска Арабия и Обединените Арабски емирства.

Въпреки че фактологически не е правилен, в разговорния български език кухните от посочените страни в Западна Азия най-често се се обозначават като Арабска кухня .

Кухни от Страните в Централна Азия[редактиране | редактиране на кода]

Тъй като става въпрос за страни, бивши Южни републики в СССР, някои причисляват към тях Бившите Югозападни републики в СССР – Армения, Грузия и Азербайджан (Азърбейджан). В действителност, кухните от посочените три страни имат много повече общи черти с кухните на Турция, Румъния, Молдова и България, отколкото с Централноазиатските кухни. Най-често използваното обозначение за тези три кухни, особено сред руснаците е Каспийски или Черноморскокаспийски. В България ги причисляваме към Предориенталските кухни, с най-голямо сходство с Турската кухня, т.е. – те са част от Западноазиатската кухня.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Le, C.N.. Asian Cuisine & Foods.. // Asian-Nation: The Landscape of Asian America, 2008. Посетен на 18 декември 2008.