Централна Азия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Средна Азия)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Централна Азия

Централна Азия (или Средна Азия) е регион в Азия.

Държави в Централна Азия[редактиране | редактиране на кода]

История[редактиране | редактиране на кода]

Централна Азия (включително Афганистан)

През повечето време централна азия е била под контрола на други империи. Първо южната и част е била част от Персийската империя. Около 12 – 13 век Централна Азия става част от Монголската империя. По-късно след разпада и регионът е превзет от Руската империя. След октомврийската революция през 1917 г. Русия се разпада и се образуват за кратко държави които по-късно са включени в състава на новообразувалият се Съюз на Съветските Социалистически Републики (СССР) като съюзни републики. След разпада на СССР през 1991 г. се образуват 5 независими държави: Казахстан, Узбекистан, Туркменистан, Киргизстан и Таджикистан.

География[редактиране | редактиране на кода]

Общата площ на страните в Централна Азия е 4 003 400 км2. Географските характеристики на региона са разнообразни, като се започне от планините (Тяншан), обширните пустини (Каракум, Къзълкум, Такламакан), и особено обезлесените тревисти степи. По-големите степенни области на Централна Азия се разглеждат заедно със степите на Източна Европа като хомогенна географска зона, известна като Евразийска степ. По-големи реки в региона са Амударя, Сърдаря, Теджен, и др. Основната част от водите на региона се оттичат в Каспийско, Аралско море и езерото Балхаш.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Според данни от 22 февруари 2010 година населението на държавите в региона е 61 551 945 души, средната гъстота е около 15 души/км2. Най-гъсто населената и с най-голямо население страна е Узбекистан където е концентрирано около 50% от населението на региона.

Най-рядко населена е Казахстан. По-голямата част от населението на държавите изповядва исляма. Християните в региона са предимно руснаци останали тук след разпада на СССР. Те са и най-голямото малцинство в Централна Азия. Най-много руснаци има в Казахстан където те са около 15% от населението. Говорят се основно тюркски езици но разпространен също е и руския който е и официален в Казахстан заедно с казахския.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Политика[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Азия“         Портал „Азия