Голф игрище

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Голф игрище се нарича мястото, където се практикува спортът голф. То заема обширна площ, обработена много прецизно съобразно изискванията и правилата, според които се практикува този вид спорт. Площта варира, но е съобразена с броя да дупките, които са позиционирани на самото голф игрище. Релефът също се проектира преди да бъде построено самото игрище. Той е много разнообразен, има неравности и места, покрити с пясък или вода, които са естествени препятствия по пътя на топката към дупките.

Голф игрището може да има от 9 до 18 дупки в зависимост от степента на трудност, която е залегнала при построяването на самото игрище. Придвижването между дупките става чрез малки електрически голф колички.

Стандартното игрище е с размери около 500-600 дка, но по-специалните достигат и до 1600-2000 дка. При построяването им се отнема повърхностният слой почва, релефът се променя. Полага се нов почвен пласт, който е обогатен с торове и третиран с пестициди и хербициди срещу вредители и плевели. Изгражда се система за напояване, създават се изкуствени езера. Теренът се покрива с чимове и се засяват тревни смески от нетипични за региона видове.

Източници[редактиране | редактиране на кода]