Комин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Комин с щъркелово гнездо

Комин е структура за извеждане в атмосферата на горещи газове и дим от печки, фурни, камини и бойлери. Комините намират приложение при сгради, кораби и парни локомотиви.

Начин на функциониране[редактиране | редактиране на кода]

Нормалната работа на комина се базира на т.н. каминен ефект. Той осигурява подемна сила за извеждане на изгорелите газове поради по-лекия газов стълб в комина спрямо околния въздух. Височината и светлото сечение на комина трябва да бъдат съобразени с количеството на извежданите газове и конструктивните параметри на горивното съоръжение. Има формули за изчисляване на параметрите височина и светло сечение при различни горивни камери и сгради. За доброто функциониране трябва вътрешната му стена да бъде гладко измазана и почистена, стените да са плътни , да няма пукнатини и чупки, да не е на външна стена( за да не се охлажда). При жилищни сгради комините трябва да надвишават най-високото било на сградата с най-малко 0,50 до 1,00 метра.

За да функционира комина правилно и да няма връщане на изгорели газове в жилищното помещение, е необходимо да се осигури достатъчно приток на свеж въздух в жилищното помещение, за да се компенсира количеството, което е изведено навън през комина. При откритите горивни камери (камини без предпазни стъкла) това количество е по-голямо. При тези камини трябва да се осигурява специален приток на свеж въздух до горивната камера. Влошаване на работата на комина и връщане на изгорели газове може да се получи при подобряване херметичността на дограмата, както и включване на аспирация: ширмове, аспирация в съседни помещения (бани, тоалетна и др.)

С повишавенето на качеството на горивните съоръжения, с цел да се подобри КПД на горивното съоръжение , се намалява температурата на извежданите изгорели газове. Това води до допълнителни проблеми като кондензат по стените на комина. Затова се поставят нови изисквания към качествата на комина.

Изграждането на високи комини в промишлените съоръжения за изгаряне- ТЕЦ, топлоцентрали и др. имат за цел да изхвърлят изгорелите газове и носените от тях сажди и вредни съединения във по-високите слоеве и по този начин да не замърсяват близката околна среда, но не решават проблема с пречистването на газовете.

Еднозначно е , че горивното тяло и комина трябва да бъдат изцяло съгласувани в своята работа.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1.Наръчник по архитектурно строителство, второ издание София, 1971 г.