Камина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Съвременна камина

Камината е зидана и облицована с плочки печка с открито огнище, използвана и предназначена предимно за отопление на жилищата.[1] Вместо плочки, може да се използват тухли, стъкло или камък.

В миналото в България домашното огнище в качеството си на примитивна камина е служело за отопление, готвене и осветление. Вечер цялото семейство се събирало около него. То било основен символ на семейния бит и домашната култура.

Джамал[редактиране | редактиране на кода]

В миналото в центъра на повечето селски къщи, по правило на втория етаж, се строяла голяма пещ, чиито стени се вдавали във всички стаи. Джамалът служел за готвене и отоплявал всички стаи.

Камините днес[редактиране | редактиране на кода]

Съвременните камини са част от архитектурния проект на жилището и се изграждат като уреди за отопление, които да са в унисон с интериора му. Освен традиционните камини, които работят с твърдо гориво, има камини на природен газ, на биогорива и дори на електричество.

В някои страни, като Англия и САЩ, съществува традиция върху полицата на камината да се подреждат снимки на членовете на семейството, грамоти, отличия, сувенири и други.

Технологично развитие на камините[редактиране | редактиране на кода]

През осемнадесети век Бенджамин Франклин значително подобрява вентилацията и ефективността на камините.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Тълковен речник на българския език, eurodict.com online