Киносалон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Киносалон от втората половина на ХХ век, Разград
Вътрешност на киносалон, началото на XXI век

Киносалонът (образувано от „кино“ и „салон“), също кинозала (образувано от „кино“ и „зала“) или кинотеатър (образувано от „кино“ и „театър“), често и само кино, е помещение (или сграда с такова помещение), предназначено за прожектиране на кинофилми.

Представлява специално оборудвана зала за прожекция на филми. Когато филм се представя за първи път, обикновено се показва пред публика в киносалон.

Първата такава зала, създадена изключително за показване на филми, отваря врати в Питсбърг, Пенсилвания през 1905 година. След това само за няколко години са построени хиляди нови киносалони или са преустроени от вече съществуващи сгради. Първият киносалон в България и втори в Европа е открит в София на 4 декември 1908 г.[1]

В началото на XXI век вместо кинотеатри само с един-единствен голям салон вече се строят предимно така наречените мултиплекси – комплексна сграда с киносалони, където може да се гледат няколко и дори десетина филми в по-малки киносалони в същия комплекс. Мултиплексите често са част от търговски центрове (молове).

Източници[редактиране | редактиране на кода]