Апартамент

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Апартаменти в Токио

Апартаментът е вид недвижимо имущество, част от сграда, чието предназначение е да служи за временно или постоянно жилище обикновено на семейство. Апартаментите се намират обикновено в жилищни кооперации или блокове в по-големите градове. Могат също така да се предлагат и в хотели. Семейството може да е негов собственик или да живее там под наем.

Един апартамент се състои от хол, кухня, спални и сервизни помещения. Най-малките апартаменти са боксониерите и гарсониерите, следвани от едностайни, двустайни, тристайни и така нататък. Двуетажните апартаменти се наричат мезонети. Според броя на стаите биват едностайни, двустайни и тристайни. В зависимост от предназначението на сградата, апартаментите могат да бъдат жилищни или за обществени нужди. Апартаментите, давани под наем, могат да бъдат мебелирани или немебелирани. Според жилищното законодателство, апартаментът е структурно обособена стая в жилищна сграда, осигуряваща директен достъп до общи части в такава къща и състояща се от една или повече стаи.[1]

Типове и характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Гарсониера[редактиране | редактиране на кода]

Гарсониера е жилище до 45 м2 която се състои от коридор, баня с тоалетна, кухня, стая и тераса.

Студио[редактиране | редактиране на кода]

Студио е жилище с площ между 40 – 90 кв.м: състои се от едно общо помещение с кухненска част( в него могат да се преграждат части, за да се оформи кът за спане или спалня ), баня с тоалетна и тераса.

Двустаен апартамент[редактиране | редактиране на кода]

Двустаен апартамент е жилище която се състои от  коридор, баня с тоалетна (помещенията могат да бъдат обединени или не), трапезария с кухненска част и втора стая – спалня. Към апартамента има тераса и понякога помещения като килер и дрешник. Общо количество стаи – две.

Мезонет[редактиране | редактиране на кода]

Мезонет с плувен басейн.

Мезонет е голямо по площ жилище, обикновено с оригинална и раздвижена архитектура, най-често на две нива (може и на едно). Терминът мезонет понякога се отнася до отделно жилище, построено върху покрива на жилищна сграда. Мезонетите имат не само предимствата на обикновения апартамент като сигурност и добра локация, но и удобствата на къщите като голям размер и дизайн. Мезонетите обикновено са разположени в централните части на градовете и все пак предлагат чувство, че са разположени далеч от или над шумния и претъпкан градски живот. По този начин те осигуряват лесен достъп до хотели, ресторанти, търговски центрове и училища. За разлика от малкото налично пространство в обикновените апартаменти, мезонетите обикновено имат много голяма площ.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Жилищно право. // Архивиран от оригинала на 2022-05-24.
  2. Alpern, Andrew. Luxury apartment houses of Manhattan: An Illustrated History. Dover Pubns, 1992.Print

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]