Микровълнова фурна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Микровълнова фурна

Микровълновата фурна (МФ) (често наричана и микровълнова печка) е домакински електроуред, използващ микровълни за обработка на храна. За разлика от класическата фурна в готварската печка, при микровълновата се постига нагряване едновременно в целия обем на храната. Използва се предимно за затопляне на вече сготвена храна, включително полуфабрикати, но с нея може и да се готви.

История[редактиране | редактиране на кода]

Принцип на действие[редактиране | редактиране на кода]

За загряване на храната в МФ се използват електромагнитни вълни с честота от микровълновия диапазон (за битовите фурни това е 2,45 GHz, но има индустриални модели с работна честота 915 MHz), при която определени молекули с голям диполен момент (например вода или мазнини) поглъщат енергия и протича диелектрично нагряване. Продукти, съдържащи малко вода или мазнини, трудно се нагряват от МФ. Трудно се нагряват и храни и вещества с малък tg δ (Тангенс делта ъгъл на диелектрични загуби).

Конструкция[редактиране | редактиране на кода]

Домашните микровълнови фурни работят на честота 2,45 GHz, т. е. λ = 12,23 cm. Eлектромагнитните вълни се генерират от специална радиолампа магнетрон, която работи с високо постоянно напрежение около 4 000 V и по вълновод постъпват в камерата с храната. Камерата има форма на паралелепипед и стените ѝ са метални, с изключение на стъклената вратичка. От вътрешната страна на вратичката, както и пред гнездото на осветителната лампа, са поставени метални решетки с отвори, многократно по-малки от дължината на вълната, така че разпространението на вълните остава ограничено вътре в камерата, като във фарадеев кафез. Освен това МФ са снабдени със защита, която спира излъчването на микровълни при отваряне на вратата по време на готвене. Защитите винаги са няколко, независими една от друга. Също така МФ имат вентилатор, който охлажда оборудването и вентилира обема за готвене. В повечето микровълнови фурни храната се поставя върху въртяща се поставка за по-равномерно нагряване, а по-скъпите модели са снабдени и с въртящ се рефлектор, разположен на тавана на камерата. Повечето съвременни микровълнови фурни имат грил и възможност за комбинирано печене (микровълни + грил), което повишава качеството на сготвената храна.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

МФ могат да имат механично или електронно управление. Тези с механично се управляват обикновено чрез два регулатора – чрез единия се настройва мощността, а чрез другия – времето за печене. При микровълнови печки с електронно управление времето се настройва с точност до 1 s чрез електронен панел за управление и имат специални програми за готвене в зависимост от вида на храната. Всички МФ имат таймер или часовник. Чрез таймера може да се настрои с каква мощност, за колко време или при каква предварително определена програма ще се готви. Мощността за готвене се регулира като се изменя работата на магнетрона работа-пауза.