Направо към съдържанието

Юлийски Алпи

Юлийски Алпи
46.3667° с. ш. 13.8167° и. д.
Местоположение на картата на Словения
Общи данни
Местоположение Словения
 Италия
Част отАлпи
Най-висок връхТриглав
Надм. височина2864 m
Юлийски Алпи в Общомедия

Юлийските Алпи (на словенски Julijske Alpe, на италиански Alpi Giulie) са дял на Алпите, разположен между реките Таляменто и Сава. Заемат части от Италия и Словения. Височината им при връх Триглав, Словения е 2864 м.[1]

Местоположение и граници[редактиране | редактиране на кода]

Този алпийски дял се намира в най-източната част на планината и е оформен като част от Южните варовикови Алпи. Общата му площ е 4400 кв. км., от които 2900 кв. км (или 65%) се разполагат в Словения (до 1991 г. – в Югославия), а останалите 1500 кв. км (35%) са в Италия. На север граничи с хребета Караванкe и с Карнийските Алпи (тоест с Австрия), с които ги свързва проходът Кампоросо.[2] На запад граничи с Доломитовите Алпи. На юг преминава в планината Динара.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Името на планината се появява за първи път през ранното средновековие и е свързано с римския род на Юлиите, вероятно защото Гай Юлий Цезар построява път през него, довършен от Октавиан Август.

Река Соча разделя дела на две части – източна и западна. Източната е по-висока и се намира изцяло в Словения, докато по билото на западната (където е вторият по височина връх Джоф ди Монтасио) минава границата с Италия. Свързани са от прохода Предел (1561 м). През Юлийските Алпи минава вододелът между водосборните басейни на Адриатическо и Черно море.

Характерни за Юлийските Алпи са скалистите стръмни върхове, изградени предимно от мезозойски варовик и доломит, дълбоките шеметни долини и огромните стени, идеални за алпинизъм. Над всички доминира страховитият масив Триглав, а най-живописен е районът на връх Яловец.[3] Голяма част от района е окарстена, тоест изпълнена с пещери, проломи и подземни реки и езера. В близост се намира прочутото плато Карст, откъдето произлиза названието на този геоложки феномен. Тук са и двете карстови езера Бохинско и Бледско.

Хребетът на връх Триглав

Най-високи върхове[редактиране | редактиране на кода]

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Туризмът е много добре развит. Създадени са около 80 хижи и заслони на всякаква надморска височина. В сърцето на Юлийските Алпи, край едноименното езеро се намира красивият курорт Блед.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Връх Триглав – символът на Юлийските Алпи, на сайта на Екстремно списание 360
  2. Julian Alps, Encyclopaedia Britannica
  3. Julian Alps, Summitpost.org