Технология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Към средата на 20 век, технологиите достигат ниво, достатъчно за излизане и изследване на Космоса.

Техноло́гия ( на гръцки: τέχνη — изкуство, майсторство, умение и на гръцки: λόγος — изучаване) — съвкупност от методи и инструменти за постигане на желан резултат; начин за преобразуване на даденото в необходимо. Технологията включва последователността на операциите и процедурите, тя е тясно свързана с използваните машини, оборудване, инструменти и материали (техника).

Съвременните технологии се основават на постиженията на научно-техническия прогрес и са насочени към производството на продукт: материалната технология създава материален продукт, информационните технологии (ИТ) — информационен продукт. Различните технологии също така могат да бъдат обособени като отделни научни дисциплини, за разработване и усъвършенстване на методите и инструментите за производство. В разговорната реч е прието технология да се нарича описанието на производствените процеси, инструкциите за изпълнението им, технологичните изисквания и т.н. Технология или технологичен процес често наричат и самите операции по добив, транспорт и преработка, които са в основата на производствения процес. Техническият контрол в производството също е част от технологията. С разработката на технологии се занимават технолози, инженери, конструктори, програмисти и други специалисти.

История на развитие на технологиите[редактиране | редактиране на кода]

Преди появата на технологиите е господствало изкуството — човекът е правил нещо, но то се е получавало като дар - или дарът му е бил даден, или не. С помощта на технологиите напротив - това, което е било достъпно за единици, става достъпно за всички. Например, изработката на каменна брадва може да се разглежда като акт на изкуство, но също и като технология. В първия случай брадвата е неповторима (може би), но със смъртта на носителя на изкуството за правене на брадви, изкуството изчезва. Във втория случай майсторството ще се запази завинаги, но качеството на продукта (може би) няма да е толкова високо.

Моментът на преход от изкуство към технология фактически е началото на съвременната човешка цивилизация и прави възможно по-нататъшното и развитие и усъвършенствуване. С течение на времето технологиите са претърпели значителни изменения, и ако някога технологията е била просто един навик, то днес технологията е комплекс от знания (наричан често ноу-хау), получени понякога с цената на скъпи и сложни научни изследвания.

Високи технологии[редактиране | редактиране на кода]

Най-новите и прогресивни технологии на съвременността се отнасят към високите технологии (на английски: high technology, hi-tech). Преходът към използване на високи технологии и съответната им техника е най-важният елемент на научно-техническата революция (НТР). Към високите технологии се причисляват обикновено най-наукоемките отрасли на промишлеността като: микроелектроника, изчислителна техника, робототехника, атомна енергетика, самолетостроене, космическа техника, микробиологична промишленост.

Информационни технологии[редактиране | редактиране на кода]

Информационните технологии (ИТ, на английски: information technology, IT) са широк клас от дисциплини и области на дейност, свързани с управлението и обработката на информация. Под информационни технологии се подразбират преди всичко компютърни технологии. В частност, ИТ са свързани с използването на компютри и програмно осигуряване за съхранение, преобразуване, защита, обработка, предаване и приемане на информация. По тази причина специалистите по компютри често се наричат ИТ-специалисти.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Технология“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.