Графичен софтуер

от Уикипедия, свободната енциклопедия

В компютърната графика, графичният софтуер програма или набор от програми, които позволяват на човек да променя визуално снимки и изображения на компютър.

Компютърната графика може да бъде разделена на отделни категории:на растерна графика и векторна графика, с последващо разделение на 2D и 3D варианти. Много графични програми се фокусират изцяло върху векторни или растерни графики, но има няколко, които ги обединяват по интересен начин. Лесно е преобразуването на векторни графики в растерни, но е трудно да се преобразуват растерни във векторни. Някои програми, които се опитват да го направят.

В допълнение към статичните графики, има софтуер за анимация и видео обработка. Различните видове софтуер са предназначени да редактират различни видове графики, като например видео, снимки и рисунки. Източниците на графики може да варират за различни задачи, но най-могат да четат и записват файлове.

Повечето графични програми могат да импортват и да експортват един или повече графични формати, включително и форматите, написани за определена програма за компютърна графика. Примери за такива програми са Vectr, GIMP, Adobe Photoshop, Pizap, Microsoft Publisher, Picasa, Paint Net и т.н.[1]

Използването на образец представлява палитра от избрани и пренаредени от потребителя цветове. Образецът може да се използва в програма или да бъде част от универсалната палитра на операционната система. Той се използва за промяна на цвета на текст или изображения и за видео обработка. Векторната графична анимация е поредица от математически преобразувания, които се прилагат в последователността, за една или няколко фигури в сцената. Растерната графична анимация работи по същия начин, като анимационните филми, където серия от неподвижни изображения създава илюзия за непрекъснато движение.

История[редактиране | редактиране на кода]

SuperPaint (1973) е едно от първите графични приложения.

Fauve Matisse (по-късно в Macromedia xRes) е новаторска програма в началото на 1990-те години, която въвежда слоевете от изображения в използващия се софтуер.[2]

Photoshop е един от най-използваните и най-известните графични програми в Америка, която е създала много хардуерни решения в началото на 1990-те години.

GIMP е алтернативна програма на Adobe Photoshop с отворен код. Vectr е друг безплатен и междуплатформен векторен графичен редактор, който е алтернатива на Adobe Illustrator и CorelDRAW.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Graphics software в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​