Пектусан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пектусан
长白山 / 백두산
Калдерата на Пектусан с небесното езеро
Калдерата на Пектусан с небесното езеро
41.9928° с. ш. 128.0772° и. д.
Местоположение на картата на Северна Корея
Общи данни
МестоположениеЯнган-до, КНДР
Дзилин, Китай
Част отЧанбайшан
Надм. височина2744 m
Геология
Видстратовулкан
Последно изригване1903 г.
Пектусан в Общомедия

Пектусан или Байтоушан[1] (на корейски: 백두산, правопис по системата на Маккюн-Райшауер Paektu-san, на пинин: Baitoushan) е вулканичен връх в планините на границата между Китай и Северна Корея и най-високият връх на Корейския полуостров. На корейски името му означава „белоглава планина“.

Планинският масив е спящ стратовулкан, чието последно изригване е било през 1903 година. Височината на върха нараства с 3 мм на година заради натрупващата се магма под планината.

От планинския масив извират две от реките, формиращи границата между Китай и Северна Корея: Ялуцзян и Тумънцзян. Точно под връх Пектусан се намира кратерното езеро Чхънджи („Небесното езеро“, на китайски: Тянчи), което е едно от най-високите от този вид в света.

Средната годишна температура на върха е -8.3 °C, приблизителната влажност – 74%. Заради глобалното затопляне на климата снежната покривка на Пектусан е намаляла значително.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Под името Байтоушан се среща в „Енциклопедия А-Я“ на БАН, 1970, 1999 г. и в „Географски речник на задграничните страни“, Михаил Данилевски, 1987 г.