Патица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Патка
Bucephala-albeola-010.jpg
Bufflehead
(Bucephala albeola)
Класификация
Subfamilies

see text

патка в Общомедия

Патица е общо наименование за голям брой видове в водоплаващи семейството Anatidae, което включва и лебеди и гъски. Патиците са разделени между няколко подфамилии от семейство Anatidae; те не представляват монофилезна група (групата на всички потомци на един общ родов вид), а формален таксон, тъй като лебеди и гъски не се считат за патици. Патици са предимно водни птици, най-вече по-малки от лебеди и гъски, и могат да бъдат намерени както в прясна вода, така и в морска вода.

Патиците понякога се бъркат с няколко вида несвързани водни птици с подобни форми, като лъжици или водолази, грудки, галинули и копита. Патиците ядат трева, риби, насекоми и други.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Думата патица идва от староанглийски Дуче „водолаз“, производно на глагола * dūcan ", наведете ниско, сякаш за да се получи по силата на нещо, или гмуркане", заради начина, по който много видове в увлечения патица храната група чрез подновяване; сравнени от холандски дуйкен и от немски таукен „да се гмурка“.

Тази дума заменя от староанглийския език ened / ænid „патица“, може би за да се избегне объркване с други думи от староанглийския, като Ende „край“ с подобни форми. В други германски езици все още има подобни думи за „патица“, например, холандски eend „патица“ и германската дума Ente „патица“. Думата ened / ænid е наследена от Порто-Индо-европиейски; сравнени от латински ана „патица“, от литовски āntis „патица“, от старогръцки nēssa / nētta (νῆса, νѣта) „патица“ и от санскрит āти „водна птица“.

Патешкото е млада патица в пухени пера[1] или бебешка патица. [2]

Мъжката патица се нарича паток, а женската се нарича патица. [3][4]

Морфология[редактиране | редактиране на кода]

Общият план на тялото на патиците е удължен и широк, а патиците също са сравнително дълги, но не толкова дълги, като гъските и лебедите. Формата на тялото на гмуркащите патици варира до известна степен от това, че е по-закръглена. В сметката обикновено е широк и съдържа назъбена ламели, които са особено добре дефинирани във филтъра хранене видове. В случая на някои видове риболов, сметката е дълга и силно назъбена. Мащабните крака са силни и добре развити и обикновено са разположени далеч назад върху тялото, още повече при силно водните видове. Крилата са много силни и обикновено са къси и заострени, а полетът на патиците изисква бързи непрекъснати удари, които на свой ред изискват силни крилови мускули. Три вида патерингова патицаса почти безболезнени. Много видове патица временно са без полета, докато се забиват; те търсят защитени местообитания с добри хранителни доставки през този период. Този шум обикновено предхожда миграцията.

Дракулите на северните видове често имат екстравагантно оперение, но през лятото се захапват, за да придадат по-женствен вид, пениса „затъмнение“. Видовете, живеещи в Южна Европа, обикновено показват по-малък сексуален диморфизъм, въпреки че съществуват изключения като радиуса на Нова Зеландия, който е едновременно поразително сексуално диморфичен и където оперението на жената е по-ярко от това на мъжа. Оперението на младите птици като цяло прилича на това на женската. В хода на еволюцията, женските патици са се развили, за да имат винтова форма на тирбушон, за да предотвратят изнасилването.

Поведение[редактиране | редактиране на кода]

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Патиците ядат различни източници на храна, като треви, водни растения, риби, насекоми, малки земноводни, червеи и малки мекотели.

Малките патици се хранят по повърхността на водата или на сушата, или толкова дълбоко, колкото могат да достигнат до края, без да са напълно потопени. [5]По ръба на клюна има структура, подобна на гребен, наречена пектен. Това утежнява водната струя от страната на клюна и улавя всяка храна. Петнена се използва и за печене на пера и за хващане на хлъзгави хранителни продукти.

Гмуркащите се патици и морските патици плуват дълбоко под водата. За да могат да се потапят по-лесно, гмуркането на патиците е по-тежко от потапянето на патици и поради това има по-големи трудности при излитането, за да летят.

Няколко специализирани вида, като например мерганес, са приспособени да хващат и поглъщат големи риби.

Другите имат характерен широк плосък лъч, пригоден за драгиране, като издърпване на водниста трева, издърпване на червеи и малки мекотели от кал, търсене на ларви на насекоми и работа в насипно състояние като драгиране, задържане, преобръщане на главата и преглъщане жаба жаба. За да се избегне нараняване при изкопни работи в седиментите той няма Cere, но ноздрите излизат през труден рог.

Гардиън“ публикува статия, която съветва, че патиците не трябва да се хранят с хляб, защото увреждат здравето на патиците и замърсяват водните пътища.[6]

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Патиците обикновено са моногамни, въпреки че тези облигации обикновено продължават само една година.[7] По-големите видове и по-заседнали видове (като бързи речни специалисти) са склонни да имат двойни връзки, които траят много години. [8] Повечето видове патешки се размножават веднъж годишно, като избират да го направят в благоприятни условия (пролет / лято или мокри сезони). Патиците също така са склонни да правят гнездо преди размножаване и след излюпването да водят патешките си на вода. Майките са много грижовни и предпазващи младите си, но могат да изоставят някои от патиците си, ако са физически заседнати в район, от който не могат да се измъкнат (като например гнездене в затворен двор) или не просперират поради генетични дефекти или болести, предизвикани от хипотермия, глад или болест. Птиците също могат да бъдат осиротели от непоследователни късни люпилни, където няколко яйца се излюпват, след като майката е изоставила гнездото и е накарала патиците да се напоят.

Повечето домашни патици пренебрегват яйцата и патенцата си, а яйцата им трябва да бъдат излюпени под кокошка или изкуствено.

Общуване[редактиране | редактиране на кода]

Женските патици правят класическия звук „куак“, докато мъжете правят подобен, но по-зловещ звук, който понякога е написан като „бреззе“[9], но въпреки широко разпространените погрешни схващания, повечето видове патица не се размазват.[10]По принцип, патици правят широк кръг от обаждания, вариращи от свирки, блуждаещи, йодели и груши. Например, скауп – които са гмуркащи се патици, правят шум като „скауп“ (оттук и името им). Обажданията може да са силно показване на повиквания или по-тихи повиквания за връзка.

Общата урбанизирана легенда твърди, че патешкото момче не е ехо. Това обаче е доказано като невярно. Този мит е за първи път развенчан от Центъра за изследване на акустиката в Университета в Салфорд през 2003 г. като част от Фестивала на науката на Британската асоциация. [11] Също така той беше разочарован в един от по-ранните епизоди на популярния телевизионен сериал на Discovery Channel – MythBusters.[12]

Разпространение и местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Патиците имат космополитно разпределение. Редица видове успяват да живеят на субантарктически острови като Южна Джорджия и Окландските острови. Множество патици са успели да се установят на океански острови като Хавай, Нова Зеландия и Кергюлен, въпреки че много от тези видове и популации са застрашени или са изчезнали.

Някои видове патици, предимно тези, които се отглеждат в умереното и в Северното полукълбо на Арктика, са мигриращи; тези в тропиците, обаче, обикновено не са. Някои патици, особено в Австралия, където валежите са нестабилни, са номадски, търсейки временните езера и басейни, които се образуват след локализиран силен дъжд.

Хищници[редактиране | редактиране на кода]

В световен мащаб, патиците имат много хищници. Патета са особено уязвими, тъй като тяхната неспособност да летят ги прави лесна плячка не само за хищни птици, но също така и за големи риби като щука, крокодили, тестудиес като счупва костенурката алигатор, и други водни ловци, включително рибоядните птици, като например чапли. Гнездата на патиците се нахлуват от сухоземни хищници и жените могат да бъдат забелязани от гнездото от бозайници, като лисици или големи птици като ястреби или сови.

Възрастните патици са бързи, но могат да бъдат уловени от водата от големи водни хищници, включително големи риби, като например северноамериканските мускуси и европейските щуки. По време на полет, патиците са безопасни от всички, освен от няколко хищници, като соколона, който редовно използва своята скорост и сила, за да хване патици.

Връзка с хората[редактиране | редактиране на кода]

Домашна употреба[редактиране | редактиране на кода]

Патиците имат много икономическо предназначение, като се отглеждат за месо, яйца и пера (особено надолу). Те също така се държат и отглеждат от aviculturists и често се излагат в зоологически градини. Почти всички сортове домашни патици се спускат от зелето, с изключение на мускусната патица. [13][14] Кафявата каша е друг пример за порода домашна пате. Името идва от първоначалната му употреба, установена от ловците. Това беше да привлече диви марихи от небето, в капани, поставени за тях на земята. Call Pause също е получил място като най-малката порода домашна патица в света, тъй като тежи по-малко от 1 кг. [15]

На лов[редактиране | редактиране на кода]

В много райони дивите патици от различни видове (включително патици, отглеждани и пуснати в дивата природа) се ловуват за храна или спорт[16]чрез стрелба или преди това с примамки. Тъй като една безплодна плаваща патица или патица, клекнал на сушата, не може да реагира, за да лети или да се движи бързо, „седнала патица“ означава „лесна мишена“. Тези патици могат да бъдат замърсени от замърсители като ПХБ.

Културни референции[редактиране | редактиране на кода]

През 2002 г. психологът Ричард Уайзман и неговите колеги от Университета в Хертфордшир завършиха годишния експеримент ЛахухЛаб, като го заключиха и че от всички животни, патиците привличат на най-хумора и глупостта; той каза:

Ако ще кажете шега, включваща животно, направете го патица.[17]

Думата „патица“ може да се е превърнала в много забавна дума на много езици, вероятно защото патиците се възприемат като глупави по вид или на поведение. От многото патици в измислица, в които много са анимационни герои, като Уолт Дисни е Доналд Дък и Уарнър Брис. Дафи Дък и Хауърд Дък са започнали като комични герои през 1973 г. и са го превърнали във филм през 1986 г. [18]Филмът от 1992 „Могъщите патици“ с участието на Емилио Естевес избра патица като талисман за измисления отбор на младежта, филмът, базиран на патицата, е описан като ожесточен боец. Това доведе до това, че патицата стана псевдоним и талисман за евентуалния професионален отбор по национална хокейна лига Анахайм Дъкс. Патицата е и прякорът на Университета на Орегон и спортни екипи, както и на Лонг Айлънд в долните бейзболни екипи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Duckling. // The American Heritage Dictionary of the English Language, Fourth Edition. Houghton Mifflin Company, 2006. Посетен на 2015-05-22.
 2. Duckling. // Kernerman English Multilingual Dictionary (Beta Version). K. Dictionaries Ltd, 2000 – 2006. Посетен на 2015-05-22.
 3. Dohner, Janet Vorwald. The Encyclopedia of Historic and Endangered Livestock and Poultry Breeds. Yale University Press, 2001. ISBN 030013813X.
 4. Visca, Curt, Visca, Kelley. How to Draw Cartoon Birds. The Rosen Publishing Group, 2003. ISBN 9780823961566.
 5. Ogden, Evans. Dabbling Ducks. // CWE. Посетен на 2006-11-02.
 6. Karl Mathiesen. Don't feed the ducks bread, say conservationists. // 16 March 2015. Посетен на 13 November 2016.
 7. Frank C. Rohwer, Michael G. Anderson. "Female-Biased Philopatry, Monogamy, and the Timing of Pair Formation in Migratory Waterfowl". Current Ornithology, Volume 5 of the series Current Ornithology, pp 187 – 221
 8. Cyndi M. Smith, Fred Cooke, Gregory J. Robertson, R. Ian Goudie, and W. Sean Boyd (2000) LONG-TERM PAIR BONDS IN HARLEQUIN DUCKS. The Condor: February 2000, Vol. 102, No. 1, pp. 201-205.
 9. Carver, Heather. The Duck Bible. Lulu.com, 2011. ISBN 9780557901562.
 10. Titlow, Budd. Bird Brains: Inside the Strange Minds of Our Fine Feathered Friends. Rowman & Littlefield, 2013-09-03. ISBN 9780762797707.
 11. Amos, Jonathan. Sound science is quackers. // BBC News, 2003-09-08. Посетен на 2006-11-02.
 12. Mythbusters Episode 8. // 12 December 2003.
 13. Anas platyrhynchos, Domestic Duck; DigiMorph Staff – The University of Texas at Austin. // Digimorph.org. Посетен на 2012-12-23.
 14. Sy Montgomery. Mallard; Encyclopædia Britannica. // Britannica.com. Посетен на 2012-12-23.
 15. Glenday, Craig. Guinness World Records. 2014. ISBN 978-1-908843-15-9. с. 135.
 16. Livingston, A. D.. In+many+areas,+wild+ducks+of+various+species+are+hunted+for+food+or+sport&dq= In+many+areas,+wild+ducks+of+various+species+are+hunted+for+food+or+sport&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjfpMbYovHUAhWIjFQKHQGGBjYQ6AEIQTAF Guide to Edible Plants and Animals. Wordsworth Editions, Limited, 1998-01-01. ISBN 9781853263774.
 17. https://www.newscientist.com/article.ns?id=dn2876
 18. Howard the Duck (1986). // Посетен на May 7, 2017.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Duck“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.