Лебеди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на лебед.

Лебеди
Mute.swan.cygnets.750pix.jpg
Ням лебед (Cygnus olor)
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Anseriformes Гъскоподобни
семейство: Anatidae Патицови
род: Cygnus Лебеди
Лебеди в Общомедия
Черни лебеди
Малък лебед
Бял лебед в езерото в Сандански

Лебедите (Cygnus) са най-едрият род птици в семейство Патицови (Anatidae), разред Гъскоподобни (Anseriformes). Тежат между 3 и 15 кг. Нямат изразен полов диморфизъм. Оперението им е едноцветно или двуцветно, предимно в черно и бяло. Младите птици са светлосиви с кафеникав оттенък. Шията им е дълга и тънка. Не се гмуркат, но плуват много добре. Крилете са дълги и тесни. Летят добре, бързо и стремително.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Разпространени са в цял свят, с изключение на Антарктида. На много места живеят редом с човека в полудиво състояние или като паркови птици, и по този начин се компенсира намаляването им в естествената им среда на обитание. Повечето видове са прелетни. Обитава крайбрежните участъци на езера, язовири и големи реки, соленоводни басейни, включително морета, океани

На територията на България се срещат следните 4 вида:

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Живеят по двойки, понякога извън размножителния период образуват ята, смесени понякога с други видове. Хранят се с растителна и животинска храна, която търси на дълбочина до метър, метър и половина. Продължителността на живота им е забележителна, има сведения за лебеди, прехвърлили педесет годишна възраст.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Моногамни птици, като двойките често остават заедно за цял живот (оттук и легендите за лебедовата вярност). Мътенето е продължително, най-често над месец. Малките се излюпват достатъчно развити, за да могат да се придвижват и хранят самостоятелно, започват да летят на възраст 3 – 5 месеца. Родителите защитават много активно и успешно гнездото и малките от нападения на хищници.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

На много места по света лебедите живеят в полудиво състояние като паркови птици, и дори дивите популации често се заселват да живеят в близост с хората. Размножават се добре в домашни условия и се чувстват добре в човешка близост. В България всичките представители на рода са защитени от закона.

Списък на видовете[редактиране | редактиране на кода]

Род Cygnus – Лебеди