Ням лебед

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
ням лебед
Swan with nine cygnets 3.jpg
Природозащитен статут
Status iucn3.1 LC bg.svg
Незастрашен[1]
Червена книга на България
Status iucn3.1 VU bg.svg
Уязвим[2]
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Anseriformes Гъскоподобни
семейство: Anatidae Патицови
род: Cygnus Лебеди
вид: C. olor Ням лебед
Научно наименование
Уикивидове Cygnus olor
Gmelin, 1789
ням лебед в Общомедия
Неми лебеди

Немият лебед (Cygnus olor) е най-едрият представител на разред Гъскоподобни. Тежи между 7 и 15 кг. Дължина на тялото 150–170 cm, размах на крилете около 220–240 cm. Има възрастов диморфизъм и слабо изразен полов диморфизъм. При двата пола оперението е снежнобяло. Клюнът е червен, при мъжкия с голям израстък. Младите птици са светло сиви с кафеникав оттенък, бяла окраска придобиват на третата година.Клюнът е кафеникав. Шията на немия лебед е по-дебела от колкото на другите лебеди и характерна особеност е, че я държи във формата на буквата 'S', често докато плува повдига леко крилете си и добива много ефектен вид на платноходка. Единствените звуци, които може да издава, са шипене и леко съскане. Много спокойна и смела птица, притежаваща впечатляваща сила, с удар на крилете или клюна може да убие лисица, куче или да счупи човешка ръка. Ощипванията му с човка също са много болезнени.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Mute.swans.flying.arp.750pix.jpg

Родината на Немия лебед са Азия и Европа (включително и България), но в наши дни е успешно аклиматизиран по цял свят, Северна Америка, Южна Америка, Австралия. На много места живее редом с човека в полудиво състояние, и по този начин се компенсира намаляването му в естествената му среда на обитание. Прелетна птица, местата му за зимуване са северна Африка и южна Азия. Връща се по местата за гнездене към март или по-рано, още със стопяването на снега. Гнезди поединично. През другите сезони се среща на ята. Обитава крайбрежните участъци на езера, язовири и големи реки, като понякога можем да го срещнем и в соленоводни басейни, включително морета, океани.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Ням лебед

Живее по двойки, агресивна птица, неохотно съжителстваща с други видове, често опитва да удря и щипе представители, както на своя, така и на други видове в смесените ята. Храни се с растителна и животинска храна, която търси на дълбочина до метър, метър и половина. В природата живее до към 25 години, но в домашни условия възрастта която може да достигне е много по-висока.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Полова зрелост настъпва на 4–5 годишна възраст. Моногамна птица, като двойките често остават заедно за цял живот (оттук и легендите за лебедовата вярност). Гнезденето започва през април. По време на този период (така нареченият размножителен период) се водят жестоки битки и от двата пола, често завършващи със сериозни наранявания. Снася 5–9 яйца с размери 120 х 80 mm (най-едрите яйца, снасяни от летяща птица). Мъти само женската в продължение на 35 дни. Мъжкият в това време е винаги в близост. Малките се излюпват достатъчно развити за да могат да се придвижват и хранят самостоятелно, започват да летят на възраст 4–5 месеца. Родителите защитават много активно и успешно гнездото и малките от нападения на хищници (по нашите земи единствената сериозна заплаха може да бъде вълкът, но по ред причини той обикновено се държи далеч от местообитанията на Немия лебед).

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

На много места по света Немият лебед живее в полудиво състояние като паркова птица, и дори дивите популации често се заселват да живеят в близост до хората. Размножава се добре в домашни условия и се чувства добре в човешка близост. В България е защитен вид.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) BirdLife International. Cygnus olor. // IUCN Red List of Threatened Species. Version 2006. International Union for Conservation of Nature, 2004. Посетен на May 2006.
  2. Червена книга на Република България. Ням лебед. Посетен на 04 март 2012