Свещари

Свещари
България
43.7489° с. ш. 26.7861° и. д.
Свещари
Област Разград
43.7489° с. ш. 26.7861° и. д.
Свещари
Общи данни
Население597 души[1] (15 март 2024 г.)
26,6 души/km²
Землище22,459 km²
Надм. височина248 m
Пощ. код7423
Тел. код084735
МПС кодРР
ЕКАТТЕ65650
Администрация
ДържаваБългария
ОбластРазград
Община
   кмет
Исперих
Белгин Шукри
(ДПС; 2019)
Кметство
   кмет
Свещари
Фикрет Шукриев
(ЗНС)
Свещари в Общомедия

Свещари е село в Североизточна България. То се намира в община Исперих, област Разград. На 2,5 km югозападно от селото се намира известната Тракийска гробница, открита през 1982 г., а днес част от историко-археологическия комплекс Хелис, Сборяново, Свещарска гробница и Демир Баба теке.

История[редактиране | редактиране на кода]

Старото име на селото е Мумджулар.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Изградена преди около 2 300 години като каменна гробница за тракийски племенен владетел. Състои се от три богато украсени помещения. Над нея издигнали могила, висока колкото четириетажна сграда. Входът е украсен с колони с йонийски капители. Встрани от входа е помещението, в което са били поставени дарове и жертвоприношенията. В гробната камера се намират величествени и фино изваяни женски фигури (високи 1,20 метра). Косите, лицата и дрехите им са били оцветени. Още е запазена тъмнокафява боя по косите им, жълто, синьо, червено и лилаво по някои детайли от дрехите им. А високо горе, на полукръглата стена, под свода на гробната камера е изрисуван ритуалът на хероизациятаобожествяването на покойния владетел.

През 1982 г. археолози разкопават могилата, а през 1985 г. тя е включена в Списъка на световното културно и природно наследство. Разкопаната царска гробница при Свещари не е изолирана. На протежение от два километра са запазени 26 могили с различна големина. Целият район е обявен за археологически резерват. Гробницата е част от историко-археологически резерват „Сборяново“, който е сред 100 национални туристически обекта. Печат има в посетителския център на гробницата(на касата). Тя е един от най-интересните български исторически обекти, сред които се нареждат Казанлъшката гробница, Рилският манастир, Мадарският конник, резерватът Сребърна.

Алевийското тюрбе, част от историко-археологическия резерват Сборяново, който е един от Стоте национални туристически обекта. Смята се, че в тюрбето се намира гробът на алевийския светец от 16 век Демир баба.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]