Свещари

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Свещари
Общи данни
Население 629 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 22,459 km²
Надм. височина 209 m
Пощ. код 7423
Тел. код 084735
МПС код РР
ЕКАТТЕ 65650
Администрация
Държава България
Област Разград
Община
   - кмет
Исперих
Бейсим Руфад
(независим)
Кметство
   - кмет
Свещари
Кемал Кязим
(ДПС)
Свещари в Общомедия

Свещари е село в Североизточна България. То се намира в община Исперих, област Разград. На 2,5 km югозападно от селото се намира известната Тракийска гробница, открита през 1982 г.

География[редактиране | редактиране на кода]

История[редактиране | редактиране на кода]

Старото име на селото е Мумджулар.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Преди около 2 300 години един тракийски племенен владетел поискал да му се приготви приживе вечното жилище. Построили му голяма каменна гробница с три отделни стаички. Докато ги украсявали отвътре с живопис и скулптура, владетелят починал. Затворили гробницата с неговите останки и всички прекрасни дарове. Над нея издигнали могила, висока колкото четириетажна сграда.

През 1982 г. археолози разкопават могилата. Свещарската гробница се оказва много интересна и красива, и през 1985 г. е включена в Списъка на световното културно и природно наследство. Тази гробница е един от най-интересните български исторически обекти, сред които се нареждат Казанлъшката гробница, Рилският манастир, Мадарският конник, резерватът Сребърна.

Входът е украсен с колони с йонийски капители. Встрани от входа е помещението, в което са били поставени дарове и жертвоприношенията.

В гробната камера се намират величествени и фино изваяни женски фигури (високи 1,20 метра). Косите, лицата и дрехите им са били оцветени. Още е запазена тъмнокафява боя по косите им, жълто, синьо, червено и лилаво по някои детайли от дрехите им. А високо горе, на полукръглата стена, под свода на гробната камера е изрисуван ритуалът на хероизациятаобожествяването на покойния владетел.

Разкопаната царска гробница при Свещари не е изолирана. На протежение от два километра са запазени 26 могили с различна големина. Целият район е обявен за археологически резерват. Бъдещите изследвания ще добавят още знания за културата на древните траки.

Гробницата е част от историко-археологически резерват "Сборяново",който е сред 100 национални туристически обекта. Печат има в посетителския център на гробницата(на касата).

Алевийското тюрбе, част от историко-археологическия резерват Сборяново, който е един от Стоте национални туристически обекта. Смята се, че в тюрбето се намира гробът на алевийския светец от 16 век Демир баба.

Източници[редактиране | редактиране на кода]