Йонково

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Йонково
Общи данни
Население 658 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 30,594 km²
Надм. височина 289 m
Пощ. код 7450
Тел. код 08332
МПС код РР
ЕКАТТЕ 34103
Администрация
Държава България
Област Разград
Община
   - кмет
Исперих
Бейсим Руфад
(независим)
Кметство
   - кмет
Йонково
Бейти Али
(Обединена България)

Йонково е село в Североизточна България. То се намира в община Исперих, област Разград.

География[редактиране | редактиране на кода]

Намира се между Разград и Исперих, в близост до ловно стопанство „Воден“, на 30 км от „Свещари“ и тракийските гробници и местността „Демир баба теке“.Kрай селото се намира гробница (тюрбе) на бекташитски дервиш Йонуз Абдал, който по преданията е бил учен и богоизбран човек който просветлявал хората.

Селото е спокойно, тихо и идеално място за релаксация. В близост минава река „Война“.

Климатът е умерено континентален, със студена зима и горещо лято.

Населението в селото е от различен етнически произход, като преобладава турския етнос. Между турци и българи царят отношения на взаимно уважение, разбирателство и толерантност.

Основният поминък в с.Йонково е земеделието и животновъдството. От няколко години функционира и цех за производство на екобрикети.

История[редактиране | редактиране на кода]

Старото местоположение на селото е било близо до река Война, която минава в близост до гробницата на бекташицкия дервиш Йонуз абдал. Там живеел именно и дервиша със старите си родители. Било е малко турско селце с около 30,50 семейства пресели се от Анадола. Йонуз се изхранвал като пасял овцете на богатите аги в съседните села. Предава се че поради тежкото състояние на родителите си се върнал в селото и се отдал в служение Аллах и грижа за родителите си. Един ден в селото дошли двама дервиши когато Йонуз се е кланял и застанали зад него. След като свършил вдигнал ръцете си за дуа и казъл "О Аллах няма ли такива просветени хора които са достигнали твоето откровение да ида и да им служа " в този момент дервишите станали и казали: „има.....“ и го завели при своя учител Хасан баба (Демир баба) там той получил знания и познания по ислям, стигнал до ниво „абдал“(водач) и започнал да разпространява исляма между хората. Върнал се в селото си и основал " дергях" където просветлявал хората и обучавал дервиши. Оттам остава името на селото Йонуз абдал. След смъртта му селото става наводнение и хората се преселват на по високо и основават ново село. После в селото се настаняват татари от Крим, а от после и българи, като сега турци и българи живеят задружно. На 7 март 2007 една част от селото е отделена в село Малко Йонково. Старото име на селото е Йонуз абдал.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

  • Всяка сряда в селото се провежда пазар.
  • Съборът в село Йонково се провежда редовно на 24 май.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени
  • Юсуф Ахмедов, учител, писател и поет, роден 1933 г.
  • Гео Донев, писател, роден 1940 г., автор на книгата „Неугаснали въглени“, разкриваща и описваща историята и колорита на с. Йонково.

Други[редактиране | редактиране на кода]

  • В тираж 54 на Българския спортен тотализатор (08.07.2012 г.), петима късметлии си разделят джакпота във второ теглене на играта 6/49 – 6,3 милиона лева. Един от петте печеливши фиша е пуснат в село Йонково. Фишът е с 4 обикновени комбинации и 1 за ТОТО Джокер, на стойност 2,90 лева.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]