Мадарски конник

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мадарски конник
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Madara-rider-Svik.jpg
Име в регистъра Madara Rider
Регион Европа и Северна Америка
Държава Флаг на България България
Тип културно
Критерии i, iii
Вписване 1979  (3та сесия)
На 29 юни 2008 г. Мадарският конник бе официално избран за „глобален символ на България“

Ма̀дарският конник е средновековен барелеф, изсечен на отвесна скала близо до днешното село Мадара в Североизточна България, обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство[1].

Обща характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Мадарският конник се намира на 20 km от Шумен, като основен знаков символ на Националния историко-археологически резерват „Мадара“, близо до едноименното село. В по-голямата си част резерватът се разполага на територията на Община Каспичан. Мадарският конник представлява скален релеф (барелеф), изсечен през VІІІ в. сл. Хр. върху отвесна скала на 23 m височина. Размерите на изображението са 2,6 m височина и 3,1 m основа (ширина). Изобразява конник, лъв, куче, орел и надписи на гръцки език.

Конникът е изобразен в естествена големина и е с връхна дреха до коленете. С лявата си ръка държи поводите (юздите) на коня си, който е възседнал, а с дясната ръка мъжът е хвърлил късо копие върху поваления под предните крака на коня лъв. Зад гърба на конника личи високо облегало на седло. Десният крак на ездача е пъхнат в стреме, а на гърба си конникът носи калъф за лък. Върху забитото в лъва копие личи знаменце, а зад коня има тичащо ловно куче.

Предполага се (според една от теориите), че на барелефа е изобразен хан (к(х)ан) Тервел като победител. Изображението напомня триумфалните сцени в релефната пластика на иранския изток и античните художествени традиции. Детайлите подкрепят тезата за (пра-) българския произход на релефа. Прабългарските надписи са на гръцки език и съобщават за събития между България и Византия през 8–9 в. при хановете (кановете) Тервел, Кормисош и Омуртаг. Един от надписите представя събития от 705 година.

По това време византийският император Юстиниан е бил насилствено свален от престола си и заточен. Той успял да избяга и потърсил помощ от българите. Българският хан (кан) Тервел с войската си му помогнал да заеме отново византийския престол. В замяна на помощта българският хан бил отрупан с почести и дарове, както и признание да носи титлата кесар – т.е. цар. България също така получила териториални придобивки, които се състояли в земи на юг от Стара планина, а освен това Византия се задължавала да ѝ плаща данък всяка година.

Барелефът е бил свързан със създадения от хан Омуртаг голям култов комплекс (на терасата под скалите), включващ езическо светилище, капища (езически храмове), дворцови и жилищни сгради и други постройки. В подножието на скалите има голяма пещера, наречена „Пещерата на нимфите“, където в древността траките са почитали своите божества. В резервата са открити праисторически култови фигурки и оброчни плочки, посветени на Трите нимфи, Зевс, Херакъл, Дионис, Кибела, на тракийския конник-герой Херос и други.

Паметник[редактиране | редактиране на кода]

Релефът представлява триумфиращ владетел – символ на мощта на Първата българска държава. В естествена големина са изобразени конник в ход надясно, подскочило куче, което го следва, и прободен с копие лъв, повален под предните крака на коня. Композицията, символизираща победа над врага, напомня триумфалните сцени и античните художествени традиции (тракийски конник). Детайлите определят датировката (началото на 8 век) и подкрепят най-признатата теза за прабългарския произход на релефа, предполагаемо свързваща изображението с хан Тервел (701721 г.).

Надписи[редактиране | редактиране на кода]

Около фигурата на конника са издълбани надписи на гръцки език с важни сведения за българската история. Професор Веселин Бешевлиев предполага, че надписът може да „стои във връзка с името Аспарух“. Изказвани са различни мнения, които свързват надписите около конника с българските ханове Тервел, Крум, Омуртаг и император Юстиниан II.

Интересен и важен е надписът на Омуртаг, открит при езическото светилище в подножието на Мадарския конник: единствено в него е съхранено директно споменаване за върховния бог на прабългарите Тангра (почитан сред всички тюркски народи и племена през епохата на ранното средновековие под името Тенгри).

Мадарският релеф е част от голям археологически комплекс, обхващащ обекти с религиозно, културно и военно предназначение. Стръмни стъпала вляво от релефа водят до Мадарското плато на 431 m височина. Наблизо се намират и първите две български столици: Плиска и Преслав.

Значение и международно признание[редактиране | редактиране на кода]

Мадарският конник е единственият скален релеф в Европа от ранното Средновековие. Той е част от Националния историко-археологически резерват „Мадара“. Паметникът е сред Стоте национални туристически обекта на БТС.

През 1979 г., на сесията на Комитета за световно културно и историческо наследство на ЮНЕСКО, състояла се в Луксор, Мадарският конник е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

На 29 юни 2008 г., след проведена национална анкета, Мадарският конник е обявен за глобален символ на България. [2]

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Мадарските скали с релефа

Археологическият резерват е с лятно работно време от 8:00–19:00 ч. и със зимно работно време от 8:00-16:00 ч. До площадката под барелефа се стига по близо 100-метрови стъпала. Преди стъпалата има магазинче за сувенири и картички, свързани със скалното изображение. Туристическият обект има печат (заключва се); ако е затворено – печатът (ключът) може да бъде намерен в х. „Мадарски конник“.

Легенди[редактиране | редактиране на кода]

Съществуват много легенди за истинското значение на Мадарския конник и кой е изобразен на него.

Една от легендите е, че това е ликът на хан Тервел. Старобългарските надписи по него, изписани с гръцки букви, разказват за взаимоотношенията на България и Византия по време на 8-9 век.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. UNESCO World Heritage Center. Madara Rider. Проверен на 10 ноември 2010 година.
  2. Национална кампания „Българските символи“.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Дечев, Д. „Мадарският конник – проучвания върху надписите на Мадарския конник“. 1956.
  • Дончев, С. „Мадарският конник. Един опит за изясняване произхода и значението на паметника“. Проблеми на изкуството, 1970, № 3, с. 55–62.
  • Рашев, Р. „Мадарският конник: стари и нови въпроси“. Исторически преглед, 54, 1998, кн. 3-4, 192-204.
  • Степанов, Цв. „Божество-херой-владетел“ [Мадарски конник]. В: Същият. Власт и авторитет в ранносредновековна България. С., 1999, с. 150–156.
  • Маринов, В. „Свещената Мадара“. Шумен, 2005.
  • Чобанов, Т. „Източните корени на Мадарския конник“. В: Същият. Изследвания върху културата на старите българи. С., 2010 (Българска вечност, с. 163–186).
  • Тотев, Т. „Още за Мадарския скален релеф“. В: “България, земя на блажени...” In memoriam Professoris Iordani Andreevi. Отг. ред. Иван Лазаров. Велико Търново, 2010.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]