Ивановски скални църкви

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Ивановски скални църкви
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Ivanovo Monastery.JPG
Име в регистъра Rock-Hewn Churches of Ivanovo.
Регион Европа и Северна Америка
Държава Флаг на България България
Тип Културно наследство
Критерии vii, viii, ix
Вписване 1979  (3та сесия)

Ивановските скални църкви се намират на 18 км. южно от град Русе. Отличават се от другите запазени скални манастирски комплекси в България с добре запазените си стенописи. За разлика от традиционните манастири, които се състоят от 1–2 църкви, монашеска и стопанска части, в Иваново има разклонена мрежа от малки скални църкви, параклиси и килии, издълбани на различна височина в скалите на живописния каньон на река Русенски Лом и свързани с пътеки и скални стълби.

Църквите при Иваново са неделима част от стотиците средновековни скални църкви, манастири, скитове и отделни отшелнически килии, които през периода Х-XIV век превръщат долината на река Русенски Лом и нейните притоци в прочуто българско духовно средище.

История и обща информация[редактиране | редактиране на кода]

Църквите и всички помещения край тях в местността "Писмата" при с. Иваново образуват големия скален манастир "Свети архангел Михаил". Той е основан през 20-те години на XIII век от монаха Йоаким, избран по-късно за първи търновски патриарх. През целия период на Второто българско царство (XIII-XIV в.) манастирът поддържа трайни връзки с царския двор в Търново. Негови ктитори са царете Иван Асен II (1218-1241), Иван Александър (1331-1371) и други представители на владетелските семейства, на които са запазени ктиторски портрети.

Ктиторски портрет на цар Иван Александър

Манастирът има сложно устройство и обединява комплексите от скални помещения край т. нар. "Затрупана" църква (параклис "Св. арх. Михаил"), Кръщалнята, Господев дол (най-богато украсена със стенописи), "Съборената" църква ("Св. Теодор") и църквата "Св. Богородица". В манастирските храмове е запазена стенна живопис от XIII и XIV век, която е сътворена от видни столични майстори и представя развитието на Комниновия и Палеологовия живописни стилове в България. Световна известност имат стенописите в църквата "Св. Богородица" от средата на XIV век, които са един от върховете в развитието на средновековното българско и балканско изкуство. По стените на манастирските помещения са съхранени голям брой графити, сред които е и известният надпис на Иво Граматик. С книжовно-просветната дейност на манастира се свързва създаването на т. нар. "Висарионов патерик". През XIV век манастирът е център на исихазма. Съществува и през ранните векове на османското владичество, но постепенно запада. През XVIII век е обект на поклонение.

Ивановските скални църкви са включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и са един от 9-те такива обекта в България. Популярен туристически обект.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Василиев, А. Ивановските стенописи, С. 1953.
  • Бакалова, Е. Ивановските стенописи и идеите на исихазма. - Изкуство, 1976, № 9,
  • Бакалова, Е. Принос към изследването на царската идеология в Средновековна България (Стенописите в църквата „Архангел Михаил” край Иваново) . - Проблеми на изкуството, 1988, № 3, 31-45.
  • Мавродинова, Л. Ивановските скални църкви. С., 1989.
  • Йорданов, Стоян. Скалният манастир "Свети архангел Михаил" при село Иваново, София, 2004.
  • Асен Чилингиров. Кой е дарителят на Ивановските стенописи. С., Алфаграф, 2011.
  • Бинчев, М. Стенописите в Иваново, С., 1965

Виж също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]