Червен (крепост)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Червен.

Червен
Останки от крепостта Червен
Останки от крепостта Червен
Местоположение
Bulgaria Ruse Province relief location map.jpg
43.6207° с. ш. 26.0176° и. д.
Червен
Страна България
Област Област Русе
Археология
Вид Град
Период XII-XIV век
Епоха Средновековие

Чѐрвен е средновековен български град, един от най-значимите военни, стопански и църковни центрове на Втората българска държава (12-14 век). Развалините му са до едноименното село Червен на 35 km южно от град Русе.

Червен е наследник на ранновизантийска крепост от 6 век, но територията му е обитавана още през тракийската епоха. През 1235 г., когато става седалище на средновековната българска Червенска митрополия. Засегнат е от татарското нашествие през 1242 г. и е завзет от византийски сили, предвождани от Михаил Глава Тарханиот по време на Ивайло (1278 – 1280).

През втората половина на 14 век територията му надхвърля 1 km² и има добре откроена градоустройствена структура, включваща укрепен „вътрешен град“ върху обширен скален рид в извивка на река Черни Лом и „външен град“ в подножието на скалите и по околните хълмове. През 14 век израства като голям център с развити железодобив, железообработване, златарство, строителни, художествени, битови и други занаяти. Възел е на пътища от река Дунав към вътрешността на страната, което го превръща в значимо търговско средище. Завзет е и е разрушен от османските турци през 1388 г. В пределите на Османската империя запазва административните си функции, но постепенно запада.

Червен е археологически обект със значим принос за изучаването на средновековната българска култура. Първите разкопки са от 1910/1911 г. (проф. Васил Златарски), а редовни разкопки се водят от 1961 г. Разкрити са:

  • голям феодален замък
  • крепостни стени
  • два подземни добре съхранени водоснабдителни прохода
  • 13 църкви
  • обществено-административни сгради
  • жилища
  • работилници
  • улици

Напълно запазена е една триетажна крепостна кула от 14 век. Археологически находки от Червен се съхраняват в Националния исторически музей в София, Националния археологически музей в София и Регионалния исторически музей в Русе. Сред тях се открояват няколко големи монетни съкровища, накити, епиграфски паметници, керамика, предмети от бита, занаятчийски инструменти, въоръжение и др. Обявен е за Национален археологически резерват (1965 г.) и е много популярен туристически обект с добре изградена инфраструктура.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Крепостта Червен-12век

Виж още[редактиране | редактиране на кода]

Архитектура на Търновската художествена школа

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]