Момина крепост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Момина крепост, също Девинград, е хълм във Велико Търново, както и едноименни съвременен квартал на града и крепост в средновековния Търновград.

Хълм Момина крепост

Намира се на изток от хълма-крепост Царевец и в близост до квартал Асенов и парк „Ксилифор“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Останки от крепостта

Според някой археолози, на хълма е съществувал тракийски град Дева.

Известен е като крепост от византийско време[1]. Хълмът е бил третия най-важен хълм, в средновековния Търновград. Към него се е влизало от две порти. На хълма са живееели множество занаятчии-грънчари, ковачи. Носят се легенди, че страната на хълма към река Етър(Янтра) била силно замърсена от множествмото отпадъчни подъукти от занаятчиите. На хълма са живеели скотовъдци и земеделци. Носят се и легенди за Девинград:За любовта на болярската дъщеря – Велислава и обикновенния войник Боримир.[2]

Крепостна стена

Търновград е бил разположен на хълмовете Царевец, Трапезица, Света гора и Момина крепост. Носят се легенди, че хълмът е бил обграден от крепостна стена и входът към него се е осъществявал от 2 порти. Хората, които живеели на хълма, се занимавали с грънчарство, обработка на желязо и скотовъдство. Населението се е снабдявало с вода от река Янтра и от изворите на хълма и околни извори[3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]