Френк хисар

от Уикипедия, свободната енциклопедия

„Френк хисар“, или Френкхисар, e местност, бивш квартал, във Велико Търново. Намира се в историческата част от югоизточната страна на хълма Царевец, заобиколен от всички страни от река Янтра.

Руини от манастира

История[редактиране | редактиране на кода]

Открити са следи от Римската епоха. Сред тях е ранновизантийска базилика[1] с размери 40 на 20 метра, разрушена най-вероятно през VI – VII век от варварските нашествия. По времето на Втората българска държава, когато Търновград е столица, според пътеписите е бил квартал на търговци, предимно генуезци, латини, душани.

Там е открит и средновековен български манастир от времето на Асеневци[1], който е сред 3-те Богородични манастира. Според проф. Хитко Вачев, твърде вероятно е този манастир да е измежду местата, свързани с пресвета Богородица Дева Мария. Археолозите са открили над 4000 стенописни фрагмента със запазена орнаментика и още над 700 елемента от мозаечна (вероятно) патронна икона на Богородица.

град на Франките - Манастирът

По време на Османското владичество там има теке и джамия. След Освобождението районът обраства с дървета.[2]

След 1930-те години мястото се заселва и се построяват повече от 60 къщи. През 1980-те години жителите на квартала са изселени. През 2017 г. в местността се построява туристически обект – парк с миниатюри на най-значимите места в България.

През 2017 г. в местността е открит парк „Търновград – духът на хилядолетна България“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б „Древен манастир възкръсва в 3D“, Веселина Ангелова, trud.bg, 17.12.2016 г.
  2. „Френкхисар, непознатият квартал“, Грета Костова-Бабулкова, starotarnovo.blogspot.com
  • Янка Николова, Трифон Тунев, „Търново. Пътеводител“