Чака

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Чака
цар на България ?
Лични данни
Управление 1299
Обкръжение Светослав Тертер
Други титли цар на България?
Роден
1256 ?
Починал
Предшественик Ногай
Наследник Токту
Семейство
Династия Токтай
Баща Ногай
Майка Алака
Брак Елена, дъщеря на Георги I Тертер
Потомци Кара-Кишек

Ча̀ка е син на татарския темник Ногай и Алака. Съпруг на Елена, дъщеря на българския цар Георги I Тертер.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

След 1279 г. се жени за най-малката дъщеря на цар Георги I Тертер, Елена. След като последният представител на ханския род Токтай въстава срещу баща му и го пленява, изпадналият в немилост Чака се опитва да вземе полагащото му се наследство. Убива мащехата си и брат си, които пожелават да сключат мир с Токтай, и за кратко е хан, но влиза в конфликт с видни военачалници и в крайна сметка те минават на страната на Токту.Опитът му да се противопостави на новия хан се оказва неуспешен и той е принуден да потърси убежище при аланите, а сетне и в България заедно с жена си и шурея си Теодор Светослав.Възползвайки се от положението в България по това време той навлиза с остатъците от армията си в България и се явява пред стените на столицата Търновград.

Цар на България ?[редактиране | редактиране на кода]

Според традиционните възгледи, наложени в българската историография, през 1299 или 1300 г. Чака се възцарява като български владетел, след като Теодор Светослав го подкрепя.

Нова теория[редактиране | редактиране на кода]

Българският историк Пламен Павлов предлага друга интерпретация на събитията, описани от Георги Пахимер.

Туктаис [Токту] стана господар на земите и на татарското племе мина под негова власт.А малцина останаха с Чака, сина на Ногай, роден от Алака.Доверявайки се на тях той нападна земята на българите (...)И тъй след смъртта на Ногай, неговият син Чака, осланяйки се на тези около себе си, нападна българите,и не без основание, защото имаше за жена дъщерята на [Георги I] Тертер.Той взе със себе си и брат ѝ Светослав и заедно с него пожела да подчини българите.(...)Той [Светослав Тертер] спечели с дарове симпатиите на българите, и като имаше Чака за господар, с него заедно завладя Търново.След това Светослав замалко остана спокоен и като реши,че е много по-близък на българите от Чака, защото беше българин по майка (баща му Тертер беше от куманите),нахвърли се върху зет си и като го нападна коварно, предаде го на сигурните стражи.По- късно го удуши в затвора с помощта на юдейските палачи...

Според Пламен Павлов Чака е бил сюзерен на Светослав Тертер, а не както го приемат много историци "цар".За доказателство той предоставя водената политика от Георги I Тертер, Смилец, и малолетният Иван IV Смилец на васалитет към Златната орда в замяна на ограничаване на грабителските походи.Историкът посочва и цитат от "История" на Пахимер:


След Чака Смилец изчезва

Известно е, че цар Смилец умира през 1298, преди тези събития.Също така Светослав Тертер се възкачва през 1300.За Пламен Павлов Пахимер има предвид "двигателя" на държавните работи царица Смилцена Палеологина.Това би означавало, че едва след смъртта на Чака Иван IV Смилец отива в Константинопол, т.е. "освобождава" трона.

Павлов представя и още един документ, този път от арабския източник Рукнаддин Байбарс и ан-Нувайри.

"Джека [Чака] започнал да управлява държавата на баща си Ногай (...), но неговите привърженици се отделили от него... (Следва подробен разказ за борбата на хан Чака с неговите вътрешни противници - брат му Тага, сестра му Тугулджа, нейният съпруг Таз, военачалника Тунгуз и свързването им в крайна сметка с върховния хан Токту)... Той [Токту] им помогнал с войска начело с брат му Бурлюк. Когато дошла помощта и те [Таз, Тунгуз и Бурлюк] влезли в бой, то Джека не бил в състояние да им се противопостави и избягал в земята на българите. Нейният цар и владетел бил женен за една родственица на Джека. Той [Чака] се укрил при него, но неговите [на българския цар] приближени се събрали и казали: "Този е враг на Токту и ние се опасяваме, че онзи [Токту] , научавайки, че този е избягал при нас, ще ни нападне със своите войски, а ние не сме в състояние да му се противопоставим." Тогава той [царят, т.е. Теодор Светослав] го затворил в своята крепост, неречена Терново, и съобщил за това на Токту. Този заповядал да го убият и той [българският цар] го умъртвил в годината 700 от Хиждра" (=16 септември 1300 - 5 септември 1301 г. от Р.Хр.)."

Вижте също

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Чака е женен за Елена, дъщеря на българския цар Георги I Тертер.От нея той има един син:

  • Кара-Кишек

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • John V.A. Fine, Jr., The Late Medieval Balkans, Ann Arbor, 1987.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]