Шишман I

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Шишман I
деспот на Видин
цар на Видин
Лични данни
Управление 1270-1313
Роден  ?
Починал 1313
вероятно Видин
Наследник Михаил III Шишман Асен
Династия Шишмановци
Крепостта Баба Вида - замъкът на Шишман I

Шишман I е деспот на Видин, по-късно обявил се за цар.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Шишман е с благородно потекло, но най-вероятно е потомък на кумански преселници.

Годините на издигането на Шишман в аристократичната пирамида не са добре документирани. Знае се, че е женен за неизвестна по име дъщеря на Ана-Теодора, като по този начин става потомък на Иван Асен II.

Известно е, че през 1270 г. получава титлата деспот, а под властта му е поставен Видин, (вероятно) от цар Константин I Асен.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

През 1280 г. нововъзкачилият се на българския трон Георги I Тертер не може да се справи с нарастващия сепаратизъм на болярите. Те провеждат независима политика в дадените им от царя владения и се обявяват за независими владетели. Според българския историк Пламен Павлов Шишман вероятно е близък роднина на цар Георги Тертер (негов брат?), който отказва да признае за законен владетел узурпатора Смилец (1292-1298), като се обявява за цар във Видин. Според данните на Бориловия Синодик, официален паметник на Търновската патриаршия, след Георги Тертер цар става именно Шишман, докато узурпаторът Смилец и неговият син Иван Смилец отсъстват.

България през 1307 г.

Възползвайки се от това през 1280 г. Шишман, преди просто деспот на Видинско, се обявява за независим владетел и цар. Това е приветствано с радост от жителите на областта, които още от времето на Борил се стремят към независимост.

Крал Стефан Милутин

През 1291 г. сръбският крал Стефан II Милутин напада владенията на братята-владетели Дърман и Куделин, които са васали на Шишман. Преди отбили множество атаки, те са победени от краля. След това столицата им Ждрело е обсадена и превзета.

Шишман I, виждайки в това възможност да придобие плячка и нови земи, през 1292 г. се отправя на поход. След незначителни успехи Шишман се отправя все по-навътре и достига Ждрело. Пред стените на града се разиграва битка, в която побеждават сърбите, а на деспота му се налага да бяга.

Това поражение е фатално. В него Шишман губи повечето своя войска, а крал Стефан Милутин нахлува във Видинското царство. Много крепости падат, след което Видин е обсаден. Шишман I отново бяга, този път при татарите.

Въпреки че столицата на Видинското царство е превзета, Шишман не губи надежда. Моли за помощ Ногай и по този начин притиска Милутин да започне преговори за мир, изправен пред война със силната татарска държава. Постигнато е компромисно споразумение, с което сърбите отстъпват Видин на Шишман I, в замяна на което татарският хан да не им обявява война. Сключва се династичен брак между шишмановия син Михаил Шишман и Анна Неда.

След тази татарска помощ властта на Шишман I малко по малко запада и той става зависим от Ногай, разполагащ със силна войска, на която дори повечето европейски страни не могли да устоят. Деспотът обаче донякъде печели от упадъка на Българското царство при цар Смилец и малолетния му син, от чието име управлява царицата-майка Смилцена, тъй като източната му граница е защитена от нахлуване на търновски войски.

През 1300 г. става превратно събитие в Търновското царство.Теодор Светослав и Чака свалят от власт малолетния Иван IV Смилец и цар става именно Светослав. Постепенно новият владетел започва да унищожава болярските държавици и възстановява единението на България. Дори да е поддържал мир с царството, Шишман I малко по малко става зависим от Търново. През 1313 г. признава върховенството на Теодор Светослав във Видинско.

Деспот Шишман е споменат и в Бориловия синодик с тези думи:

На благоверния цар Шишман вечна памет.

След смъртта му[редактиране | редактиране на кода]

След смъртта на Шишман I Видинското царство вероятно е продължавало да бъде зависимо от Търновското, още след възцаряването на Михаил Шишман на бащиния му престол в Бдин през 1323 г. Видинско отново е включено в България, едва когато Михаил става български цар под името Михаил III Шишман Асен през 1330 г.

През 1330 г. Михаил умира в битката при Велбъжд, а на трона застава синът му Иван Стефан. След преврат начело на държавата застава Иван Александър, ловешки деспот и племенник на убития цар. Белаур (Бела Урош?) - братът на Михаил, отново отцепва Видин като независима държава, недоволен от кардиналната смяна на властта. Причинява много беди на Иван Александър, но най-накрая е разбит в Битката при Дерманци.

Накрая самият Иван Александър, след като лишава от престола сина си Иван Срацимир, му поверява управлението на Видинското царство, който след война с Търновското царство (около 1378, недоказана, като единствено доказателство е, че в стара карта като владение на Иван Срацимир е дадена и Сердика (София)) е пленен от османците през 1396 г.

В периода 1396-1422 Видин се обособява като владение, подчинено на султана, под управлението на Константин II Асен - син на Иван Срацимир.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Ivan Alexandar.jpg

Шишман I е женен за неизвестна дъщеря на Ана-Теодора, което го прави потомък на Иван Асен II. Той е основоположник на последната българска владетелска династия. От нея има 3 деца:

От децата си Шишман има 10 внука, сред които са:

По този начин има и поне 4 правнуци:

Във венециански документ се твърди, че Михаил Шишман и Светослав Тертер са братовчеди:

"И тъй, както вече бе казано, Иван Асен II имал от Ирина Комнина 2 дъщери: Мария, която стана жена на Мицо и май­ка на Иван Асен III, и Теодора-Анна, чиято безименна дъщеря се омъжила за владетеля на Видин куманина Шишман, така че майката на Михаил Шишман била внучка на Иван Асен ІІ, а Михаил се явявал правнук на същия велик наш цар.

От друга страна, ако читателят си спомня, Георги Тертер, като заряза първата си жена, се ожени за сестрата на Иван Асен III, която също се явява внучка на Иван Асен ІІ, а дъщеря­та на тази внучка от Тертер — Анна Тертер, се пада, значи, правнучка на Иван Асен ІІ.

Обаче, както видяхме, и Михаил Шишман е правнук на Иван Асен II, следователно се пада братовчед на Анна Тертер, а тъй като тя е сестра на Светослав, макар от друга майка — то и Михаил, и Светослав минавали за братовчеди."

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Стефан Цанев - "Български хроники" том 1
... цар на Видин (1280 – 1313) Михаил Шишман Асен