Теодор II Ласкарис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Теодор II Ласкарис
никейски император
миниатюра от 15 век
миниатюра от 15 век

Роден
1221 г.
Починал
18 август 1258 г. (37 г.)
Управление
Период 1254 – 1258
Предшественик Йоан III Дука Ватаци
Семейство
Род Ватаци, Ласкариди
Баща Йоан III Дука Ватаци
Майка Ирина Ласкарина
Съпруга Елена Асенина
Деца Ирина Ласкарина Асенина
Евдокия Ласкарина Асенина
Йоан IV Дука Ласкарис
Теодор II Ласкарис в Общомедия

Теодор II Дука Ласкарис (на гръцки: Θεόδωρος Β΄ Δούκας Λάσκαρις; Θεόδωρος Β΄ Λάσκαρις; Theodōros II Doukas Laskaris; Theodoros II Laskaris * декември 1221/януари 1222; † 18 август 1258) е император на Никейската империя от династията Ласкариди в периода от 3 ноември 1254 до 18 август 1258 г.

Произход и възкачване на престола[редактиране | редактиране на кода]

Син е на император Йоан III Дука Ватаци и на Ирина Ласкарина. Получава много добро образование и се интересува от науки и изкуства, но е болен от епилепсия. След като Йоан III Дука Ватаци умира през 1254 г. в Никея, синът му Теодор II е коронован за император.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

В началото, след възкачването му на престола, се смята, че няма качествата на баща си, поради което никейските владения в Тракия са нападнати от българския цар Михаил II Асен през 1255 година. Теодор II обаче поема лично командването на войските и показва неочаквано добри резултати като пълководец. След като българите са победени, Михаил II е убит при заговор на приближените му, а в България започва борба за властта. През това време никейският владетел присъединява повечето български територии в Тракия и Македония и овладява Епир с крепостта Драч.

Във вътрешнополитическо отношение, Теодор II Ласкарис фаворизира средната класа и засяга интересите на знатните родове, с което предизвиква тяхната опозиция. В резултат, някои от аристократите са заточени, включително и бъдещият император Михаил VIII Палеолог, обвинен в конспирация със селджуците от Рум.

През 1258 г. императорът умира след влошаване на състоянието му.

Фамилия[редактиране | редактиране на кода]

Теодор II се жени за българската княгиня Елена Асенина, дъщеря на цар Иван Асен II и Анна-Мария Унгарска. От брака им се раждат шест деца, на пет от които имената са известни:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Failler, „Chronologie et composition“, pp. 72f

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Йоан III Дука Ватаци Никейски император (1254 г. – 1258 г.) Йоан IV Дука Ласкарис