Теодор II Ласкарис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Теодор II Ласкарис
никейски император
миниатюра от 15 век
миниатюра от 15 век

Роден
Починал
18 август 1258 г. (36 г.)
Управление
Период1254 – 1258
ПредшественикЙоан III Дука Ватаци
Семейство
РодВатаци, Ласкариди
БащаЙоан III Дука Ватаци
МайкаИрина Ласкарина
СъпругаЕлена Асенина
ДецаИрина Ласкарина Асенина
Евдокия Ласкарина Асенина
Йоан IV Дука Ласкарис
Теодор II Ласкарис в Общомедия

Теодор II Дука Ласкарис (на гръцки: Θεόδωρος Β΄ Δούκας Λάσκαρις; Θεόδωρος Β΄ Λάσκαρις; Theodōros II Doukas Laskaris; Theodoros II Laskaris * декември 1221/януари 1222; † 18 август 1258) е император на Никейската империя от династията Ласкариди в периода от 3 ноември 1254 до 18 август 1258 г.

Произход и възкачване на престола[редактиране | редактиране на кода]

Син е на император Йоан III Дука Ватаци и на Ирина Ласкарина. Получава много добро образование и се интересува от науки и изкуства, но е болен от епилепсия. След като Йоан III Дука Ватаци умира през 1254 г. в Никея, синът му Теодор II е коронован за император.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

В началото, след възкачването му на престола, се смята, че няма качествата на баща си, поради което никейските владения в Тракия са нападнати от българския цар Михаил II Асен през 1255 година. Теодор II обаче поема лично командването на войските и показва неочаквано добри резултати като пълководец. След като българите са победени, Михаил II е убит при заговор на приближените му, а в България започва борба за властта. През това време никейският владетел присъединява повечето български територии в Тракия и Македония и овладява Епир с крепостта Драч.

Във вътрешнополитическо отношение, Теодор II Ласкарис фаворизира средната класа и засяга интересите на знатните родове, с което предизвиква тяхната опозиция. В резултат, някои от аристократите са заточени, включително и бъдещият император Михаил VIII Палеолог, обвинен в конспирация със селджуците от Рум.

През 1258 г. императорът умира след влошаване на състоянието му.

Фамилия[редактиране | редактиране на кода]

Теодор II се жени за българската княгиня Елена Асенина, дъщеря на цар Иван Асен II и Анна-Мария Унгарска. От брака им се раждат шест деца, на пет от които имената са известни:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Failler, „Chronologie et composition“, pp. 72f

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Йоан III Дука Ватаци Никейски император (1254 г. – 1258 г.) Йоан IV Дука Ласкарис