Константин Ласкарис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Константин Ласкарис
никейски император
Роден
1170 г.
Починал
19 март 1205 г. (35 г.)
Управление
Период13 април 1204
ПредшественикАлексий V Дука Мурзуфул
НаследникТеодор I Ласкарис
Семейство
РодЛаскариди
Братя/сестриТеодор I Ласкарис
Алексий Ласкарис

Константин (XI) Ласкарис (на гръцки: Κωνσταντίνος Λάσκαρης) е византийски император, управлявал за един ден през 1204. Доколкото Константин не е бил официално коронован, мнозина историци не го причисляват към византийските императори. В някои по-стари източници той фигурира като Константин XI Ласкарис, докато Константин XI Драгаш е считан за Константин XII[1][2].

Избор[редактиране | редактиране на кода]

След като рицарите от четвъртия кръстоносен поход достигат до Константинопол на 12 април 1204 и го обсаждат, голяма част от жителите, както и това, което е останало от Варяжката гвардия се събират в църквата Света София, за да изберат нов император след като Алексий V избягва от града[3]. Двамата кандидати представят себе си – Константин Ласкарис и Константин Дука (вероятно сина на Йоан Ангел Дука и по този начин първия братовчед на Исаак II Ангел и Алексий III Ангел[4]). И двамата представят своите идеи, защо да са императори, но хората не могат да изберат между тях, тъй като и двамата са млади и са доказали военните си умения. Възможно е да е имало избор и Ласкарис да е избран от останките от армията за следващ император.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Ласкарис отказва да приеме императорската мантия (държи я в ръцете си, но без да я сложи върху себе си); придружен от патриарха на Константинопол Йоан X до центъра на града, той подтиква насъбралия се народ да се съпротивлява на латинците с всички сили. Обаче, тълпата не била склонна да рискува живота с в такъв едностранен конфликт и той се обърнал към варягите и поискал тяхната подкрепа. Варягите се съгласяват и той потегля заедно с тях, за да окажат последна съпротива на рицарите. Обаче варягите предават Константин в последния момент и той бързо напуска Константинопол в ранните часове на 13 април 1204 г.[3]. Присъединява се към брат си Теодор I Ласкарис в Никея. На 19 март 1205 край крепостта Адрамит се срещат армиите на Хенрих Фландърски и тази на Константин Ласкарис, който губи битката. Нищо повече не се чува за Константин Ласкарис след тази битка.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Encyclopædia Britannica online: Constantine Lascaris
  2. Encyclopædia Britannica online: Constantine XI Palaeologus
  3. а б Harry J. Magoulias, 'O city of Byzantium: annals of Niketas Choniatēs', Wayne State University Press, 1984, pg 314
  4. Donald E. Queller, Thomas F. Madden, Alfred J. Andrea, 'Fourth Crusade: The Conquest of Constantinople', University of Pennsylvania Press, 1999, pg 189
Алексий V Дука Мурзуфул Византийски император (13 април – 1204) Михаил VIII Палеолог
Никейски император (1204 – 1205?) Теодор I Ласкарис