Михаил I Рангаве

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Михаил I Рангаве
византийски император
Монетно изображение на Михаил I Рангаве
Монетно изображение на Михаил I Рангаве

Роден
около 770 г.
Починал
11 януари 844 г. (74 г.)
Погребан Турция

Религия православие
Управление
Период 2 октомври 81111 юли 813
Предшественик Ставракий
Наследник Лъв Арменец
Семейство
Род Арабска династия
Баща Теофилакт Рангаве
Съпруга Прокопия
Деца Теофилакт Рангаве
Игнатий Константинополски
Михаил I Рангаве в Общомедия

Михаил I Рангаве (на гръцки: Μιχαήλ Α΄ Ραγκαβές) е византийски император от 811 до 813 г.

Произход и възкачване[редактиране | редактиране на кода]

Той е син на дребен благородник, патриция Теофилакт Рангаве, друнгарий (адмирал) на Егейската флота. Михаил Рангаве се жени за Прокопия, дъщерята на император Никифор I Геник и получава дворцовата длъжност куропалат.

След смъртта на Никифор I в поражението при Върбишкия проход престола е зает от неговия син Ставракий, който е смъртно ранен в сражението и скоро е принуден да абдикира в полза на Михаил Рангаве, коронован за император на 2 октомври 811 г.


Коронацията на Михаил Рангаве в хрониката на Скилица

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Вътрешна политика[редактиране | редактиране на кода]

Поддържан от традиционалистите в църквата, начело с Теодор Студит, Михаил I Рангаве предприема репресии срещу иконоборците в империята. Михаил I проявява великодушие и щедрост, докато е на трона – намалява данъците, повишени при Никифор I Геник, и започва да раздава пари на знатните, армията и духовенството, за да спечели тяхната подкрепа, но това скоро разстройва финансите на държавата.

Външна политика[редактиране | редактиране на кода]

Контрол над Италия[редактиране | редактиране на кода]

През 812 г. прави политическа отстъпка като признава императорската титла на Карл Велики в замяна на контрола над Венеция и други градове по адриатическото крайбрежие на Италия.

Конфликт с България и сваляне[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки неизгодното положение на империята, Михаил I Рангаве продължава конфликта с България. По съвет на Теодор Студит императорът отхвърля предложението на хан Крум за мирно споразумение. В отговор на това в края на 812 г. Крум превзема крепостта Месемврия и настъпва в Тракия. На следващата година Михаил I предприема поход срещу българите. Първоначално постига известни успехи, но на 22 юни 813 г. понася тежко поражение в битката при Версиникия, вероятно поради измяна на голяма част от войските му, които напускат сражението водени от стратега Лъв Арменец.

Рангаве губи доверието на армията и няколко седмици по-късно Лъв Арменец се обявява за император. Михаил Рангаве е детрониран и изпратен в манастир на остров Проте в Мраморно море, където остава до края на живота си.

Смърт и наследници[редактиране | редактиране на кода]

Умира като монах на 11 януари 844 г., след около 30 години в плен. Тъй като е прието, че евнух не може да бъде законен василевс, синовете на бившия император са скопени, с което губят претенциите си за трона. Един от тях по-късно става патриарх на Константинопол под името Игнатий.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Златен солид на Михаил I Рангаве и синът му Теофилакт

От жена си Прокопия има потомците:

Външни препратки и литература[редактиране | редактиране на кода]

Ставракий император на Византийската империя (811 – 813) Лъв V Арменец