Петроний Максим

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Петроний Максим
западноримски император
Монетно изображение на Петроний Максим
Управление17 март до 22 април 455
НаследилВалентиниан III
НаследникАвит
Лични данни
Роден
Починал
Пълно имеФлавий Петроний Максим
Семейство
ДинастияАниции
БащаФлавий Аниций Пробин
БракЛициния Евдоксия
Петроний Максим в Общомедия

Флавий Петроний Максим (лат. Flavius Petronius Maximus) – римски император, на власт близо един месец от 17 март до 22 април 455 г. произхожда от знатното патрицианско семейство на Анициите и бил виден сенатор заемащ множество почетни длъжности и служби по времето на Хонорий и Валентиниан III. Той е син на Флавий Аниций Пробин.

Той е два пъти преториански префект (421 – 439), на Италия (439 – 441) и два пъти консул 433 г. и 443 г. Може би участва в убийството на влиятелния magister militum Аеций (септември 454).

Петроний Максим извършва убийството на император Валентиниан III (на 16 март 455), унижен и оскърбен от императора, който преди това с измама завлича в двореца и изнасилва неговата жена.

Тласкан от амбиция, Максим успява да заеме положението на император, подпомогнат от голямото си богатство и връзки в Сената, склонява Лициния Евдоксия, вдовицата на Валентиниан III, да се омъжи за него, а нейната дъщеря Евдокия той омъжва за своя син цезар Паладий.

Нововъзкачилият се император обаче не разполагал с почти никаква военна подкрепа когато към Рим наближила вандалската флота и армия на крал Гейзерик, извикан на помощ от императрица Лициния Евдоксия, вдовица на предишния владетел. Принуден да се спасява с бягство от града, Петроний Максим бил нападнат, докато яздел по улиците, и убит с камъни от разгневената тълпа.

На 2 юни 455 г. вандалите влезли в Рим и го подложили на систематично разграбване, вземайки като плячка всичко което могат, включително и принцесите от императорския дворец.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Валентиниан III Западноримски император (455 – 455) Авит