Маркиан (узурпатор)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Маркиан.

Маркиан
римски политик и узурпатор
Роден
Починал
Семейство
Баща Антемий
Майка Марция Евфемия
Братя/сестри Прокопий Антемий
Ромул
Алипия
Антемиол
Съпруга Леонция

Флавий Маркиан Младши (на латински: Flavius Marcianus; гръцки: Μαρκιανός; † след 484) е внук на император Маркиан и узурпатор 479−480 г. против император Зенон.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Син е на императора на Западната Римска империя Антемий и Марция Евфемия, дъщеря на източноримския император Маркиан и Елия Пулхерия. Зет е на императора на Източната Римска империя Лъв I Тракиеца и неговата съпруга Елия Верина. Брат е на Алипия, Антемиол, Ромул и Прокопий Антемий.

Маркиан помага на Верина при сблъсъка с другия ѝ зет, император Зенон, но е победен от генерал Ил.

Маркиан се оженва през 471 г. за Леонция, дъщеря на император Лъв I Тракиеца от Верина и сестра на Елия Ариадна, съпругата на Зенон. Бунтът му става през 479 г. в Константинопол, където той разбива войските на Зенон и го обсажда в двореца му. Войските на Маркиан са подкупени от Ил и самият Маркиан, заедно с братята си Прокопий и Ромул, са пленени. Братята му успяват да избягат. Маркиан е направен свещеник и изпратен в Тарс в Киликия или в Кесария в Кападокия. Успява да избяга с помощта на монаси. През 480 г. в Галация подготвя ново въстание, което е потушено от Трокунд. Маркиан е отново хванат и затворен в крепостта Papyrios или Papurius близо до Тарс, впоследствие използвана като окръжен затвор.

През 484 г. генерал Ил започва въстание против Зенон и освобождава Маркиан. Обещава му императорския трон, решава да го даде обаче на Леонтий и изпраща Маркиан в Италия с молба за помощ (безуспешено) от Одоакър.

Източници и използвана информация[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Marcian (usurper)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.