Йоан (римски император)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Йоан.

Йоан
западноримски император
Solidus Johannes-s4283.png
Монетно изображение на Йоан
Управление423 – 425
НаследилКонстанций III
НаследникВалентиниан III
Лични данни
Починал
юни или юли 425
Аквилея, Италия
Пълно имеЙоан
Йоан в Общомедия

Йоан, или Йохан (лат. Iohannes) – узурпира императорския сан на Западната империя от август 423 до май 425.

Висш дворцов чиновник по времето на Хонорий, Йоан е способен администратор, но без военен опит. След кончината на бездетния Хонорий, неговият племенник, източният император Теодосий II не определя наследник на западния трон, но и не обединява империята, вероятно изчаквайки събитията. Безвластието кара група патриции да се обединят около Йоан и да го издигнат за император в Рим. Той обаче не е одобрен нито в Константинопол, нито бива подкрепен от войските в Галия, а управителят на Картаген спира доставките на жито към Рим.

Йоан е принуден да изпрати младия Аеций в Панония при хуните с молба за военна помощ. Междувременно Теодосий II, обявява невръстният си племенник Валентиниан III за съимператор на запада, което дава начало на военен конфликт между двете империи. Начело на много малка войска узурпаторът Йоан е пленен в Равена и отведен в Аквилея, където е публично изтезаван, осакатен, изложен на хиподрума качен върху магаре и накрая обезглавен.

Броени дни след смъртта на Йоан, Аеций пристига в Италия начело на 60 хиляди хунски наемници. Между него и новото правителство е постигнато споразумение, съгласно което той става главнокомандващ на Западната Римска империя и регент на Валентиниан III, съвместно с майка му Гала Плацидия.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Хонорий Западноримски император (423 – 425) Валентиниан III