Гала Плацидия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Гала Плацидия
Galla Placidia
GallaPlacidia.JPG
Родена
Починала
Погребана Мавзолей на Гала Плацидия, Равена, Италия
Семейство
Род Теодосиева династия
Баща Теодосий I
Майка Гала
Братя/сестри Аркадий
Хонорий
Съпруг Атаулф
Констанций III
Деца Валентиниан III
Юста Грата Хонория
Гала Плацидия в Общомедия
Гала Плацидия (дясно) и двете ѝ деца Валентиниан III и Хонория.
Гала Плацидия на монета от сина ѝ Валентиниан III

Елия Гала Плацидия (на латински: Aelia Galla Placidia) e дъщеря на римския император Теодосий I и Гала, внучка на Валентиниан I и Юстина, Августа, майка на император Валентиниан III и като такава регентка на Западната римска империя.

Родена е ок. 390 г. в Константинопол. Има два по-възрастни полубратя - Хонорий и Аркадий, които са от първия брак на баща ѝ с Елия Флавия Флацила. През 394 г. майка ѝ умира по време на помятане, а малко след това, на 17 януари 395 г. умира неочаквано и Теодосий I. Десетгодишният Хонорий става западноримски император и е даден заедно с Гала при военноначалника magister militum Стилихон и съпругата му Серена. През 405 г. Гала се сгодява с Евхерий, син на Стилихон, но през 408 г. Евхерий е убит по време на дворцова интрига, също както и баща му, и жена му.

През 410 г. Рим е завладян и ограбен от вестготите на крал Аларих. Много благородници, между тях и Гала Плацидия, попадат в плен. От Рим визиготите тръгват в посока към Сицилия. Аларих умира през същата година. Атаулф, новият крал, води 412 г. визиготите в Галия. Там, в Нарбона, се жени през януари 414 г. с Гала Плацидия по римска ритуална традиция. Още същата година им се ражда син с името Теодосий, който умира преди края на годината.

Визиготите, нападани от римския magister militum Констанций (по-късно Констанций III), на когото Гала е обещана, се изтеглят в Испания, където през 415 г. Атаулф е убит. През 416 г. се сключва мирен договор и Гала Плацидия се връща при римляните обратно.

По настояване на брат ѝ, император Хонорий, Гала Плацидия се омъжва на 1 януари 417 г. в Равена за неговия най-близък съветник, magister militum Констанций. От този брак има две деца – Хонория и Валентиниан III. Хонорий провъзглася Флавий Констанций през 421 г. за август и сърегент (Констанций III) и Гала Плацидия за августа. Нейният син Валентиниан става така наследник на трона. Но на 2 септември 421 г. съпругът на Плацидия умира от плеврит.

След скарване с брат ѝ Гала Плацидия напуска с двете си деца през 423 г. Западната империя и търси спасение в Константинопол, където Теодосий II вече е наследил баща си Аркадий. Хонорий умира на 27 август 423 г., без да остави наследник. След като Западната империя четири месеца е без император, дворцовият чиновник Йоан (Johannes) се самопровъзнася за император.

Тогава Теодосий II изпраща през есента 424 г. Гала Плацидия и децата ѝ заедно с войска за запазване на легитимното императорство в Италия. Завладяват Равена, убиват узурпатора и издигат шестгодишния Валентиниан III за август. Гала Плацидия е регентка на малолетния си син, свързва се с Аеций (Aëtius), който бил наел за узурпатора Йоан 60 000 хунски наемници. Издава закон за авторитета на правото. След три години дава прочутото си изявление, че императорът е обвързан със законите и неговият авторитет зависи от това на правото. Външнополитически има доверието на своите magistri militi.

През 437 г. Валентиниан III взема управлението, a Плацидия се оттегля все повече от политическата трибуна. Живее в Рим, където умира на 27 ноември 450 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Ralph W. Mathisen: Galla Placidia, De Imperatoribus Romanis.
  • Irvin Oost, Galla Placidia Augusta. A Biographical Essay. Chicago/London 1968.
     Портал „Македония“         Портал „Македония