Евхерий (син на Стилихон)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Евхерий.

Диптих на Стилихон, Серена и Евхерий (ок. 400 г., Монца)

Евхерий (Eucherius; ок. 389 г. в Рим23 август 408 г. в Равена) е римски политик и син на генерал Стилихон и Серена по времето на западноримския император Хонорий.

Вероятно е внук на Флавий Евхерий (консул 381 г.). Брат е на Мария и Терманция, които са били съпруги на император Хонорий.

Баща му е magister militum на Западната римска империя. Заради своите успехи се жени през 384 г. за Серена, дъщеря на Мария и Хонорий, братът на Теодосий I и осиновена от него. През 395 г., след смъртта на Теодосий, родителите му се грижат за тогава единадесетгодишния Хонорий и Гала Плацидия.

През 396 г. Евхерий е номиниран за tribunus et notarius. През 405 г. Евхерий e сгоден за Гала Плацидия. През 408 г. Евхерий и баща му стават жертва на дворцова интрига. Баща му е обвинен в предателство и в това, че се стреми да вземе трона за сина си и е екзекутиран заедно с него. Двамата са убити в Равена от генерал Хераклиан, който наследява имуществото на Стилихон. Майка му Серена е екзекутирана същата година в Рим по нареждане на Хонорий.

Източници[редактиране | редактиране на кода]