Серена

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Серена
Mainz0497.jpg
Родена
Починала
около 408 г. (43 г.)
Семейство
Съпруг Стилихон
Деца Терманция
Мария
Евхерий (син на Стилихон)
Серена в Общомедия
Серена със своя съпруг Стилихон и сина си Евхерий, 400.

Серена (на латински: Serena) е благородничка от късната Западна Римска империя. Принадлежаща към Теодосиевия двор, тя е племенница на Теодосий I. Известно време преди смъртта на чичо ѝ през 395, той урежда тя да се омъжи за неговия magister militum Флавий Стилихон. Пребиваваща в двора на своя братовчед Хонорий, тя избира съпруга за придворния поет Клавдиан и се грижи за полусестрата на Хонорий, нейната братовчедка Гала Плацидия. Тя и Стилихон имат син Евхерий и две дъщери, като и двете се омъжват за Хонорий. Стилихон е екзекутиран по заповед на Хонорий през 408. По време на обсадата на Рим от вестготите през същата година, Серена е лъжливо обвинена в заговорничене с готите и е екзекутирана със съгласието на Гала Плацидия.

Зосим отбелязва[1] как християнката Серена свалила огърлица от статуя на богиня Рея и я сложила около врата си. Появила се възрастна жена, последната весталка, която започнала да укорява Серена и стоварила върху нея цялата сила на закона, поради нейния акт на неуважение. Според Зосим Серена станала жертва на ужасни сънища, предсказващи собствената ѝ преждевременна смърт. Августин се вдъхновява и написва За Града Божи в отговор на мълвата, че превземането на Рим и дезинтеграцията на империята са следствие от идването на християнската ера и нейната нетолерантност към старите богове, които са бдели над града повече от хиляда години.

Тъй като Теодосий бил единствено дете и майка му Терманция е първата и единствена съпруга на баща му, майката или бащата на Серена трябва да са били от по-ранен брак на Терманция, което прави Серена полуплеменница на Теодосий. (Теодосий всъщност не е единствено дете. Той имал по-голям брат, Хонорий, който имал две дъщери, Серена и Терманция, като и двете са осиновени от Теодосий и отведени с него в Константинопол, където брат му умира.)

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Claudianus. Elogium of Serena.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Serena (Roman)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.