Сицилия (римска провинция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за римската провинция. За италианския регион вижте Сицилия.

Римска Сицилия
Provincia Sicilia
Επαρχία της Σικελία
—  Римска сенатска
и имперска провинция
  —
 
241 пр.н.е — 476 г.  
Герб

Местоположение на Сицилия (римска провинция)

Континент Европа
Столица Сиракуза
Държавен глава
  Римски сенат
   - Проконсул
  Император
   - Легат
История Античност
Днес част от Флаг на Италия Италия,
Флаг на Малта Малта
редактиране

Сицилия (на латински: Sicilia) е първата провинция, придобита от Римската република през 241 г. пр.н.е. след Първата пуническа война с Картаген. Включва Сицилия и Малта, управлявани от проконсул.

За следващите шест века Сицилия е провинция на Римската република и Римската империя и осигурява хранителни запаси на Рим. Империята не прави големи усилия, за да романизира региона, който остава гръцки.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Sicilia (Roman province)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.